Közélet

Valami bűzlik a belvárosban

Valami bűzlik a belvárosban

2018. július 24., kedd
Valami bűzlik a belvárosban

Szeged több belvárosi utcájában tapasztalhatunk virágtengert a kocsikon, az utcán, és az úttesten is. Ez azonban nem az a virágeső, ami ábrándozásainkban megjelenik, a japánakác virágok a pocsolyákba belerohadva büdösek, az utcán pedig csúsznak, így biciklivel lehetetlen rajta közlekedni.

Törvényerejű rendelet vonatkozik arra, hogy minden ingatlan tulajdonosnak a portája előtt, a ház szélességében fel kell takarítania az utcát. De a jogszabály mást-mást kötelez az út, a parkoló, a zöldsáv és a járda takarítására is. Valahol elcsúszhatott a dolog, ugyanis a Hajnóczy és a Gogol utcában a japánakác lehullott virágai rengeteg kellemetlenséget, nem utolsó sorban bűzt hagynak maguk után a berohadt pocsolyákban.

Megkerestük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy rájuk csupán az úttest középső sávjának, illetve a járdát és parkolósávot összekötő zöldsávnak a takarítása tartozik. „Az úttestet csak akkor takarítjuk, ha szükséges.” – összegezte, a takarítás pedig általában éjszaka történik. „Minden embernek a saját portája előtt kéne feltakarítani, és akkor megoldódnának a gondok. 99 %-ban szeretik az emberek kiélvezni a fák és a növények adta szociális szolgáltatásokat, gondolok itt az árnyékra, ehhez pedig be kell vállalni azt 1% rosszat, amit most az akácok a virágaik hullatásával okoznak.” – vonta le a konzekvenciát az igazgató. Pedig a Hajnóczy utcában szinte tarthatatlan az állapot. Ott jártunkkor egy férfi sepregette a lehullott japánakác virágokat, azonban szerinte senki más nem takarít. A parkoló kátyúiban a nagy esők után megállt a víz, bennük a virágok pedig irtózatosan büdösek. "Jaj drága! Hát ez nekünk a nyár illata!"- mondta egy hölgy, aki elmondása szerint ötven éve lakik a Hajnóczy utcában- "Korábban a házfelügyelőnek mondtuk, most a közös képviselőnek, szóltunk az önkormányzatnak, takarító vállalatnak, de mindenhol küldözgettek tovább. Mi meguntuk, megszoktuk, de a fiatalok majd háborognak."- mesélte lemondóan. https://www.facebook.com/szegedma/videos/2194927193870151/ "Amúgy ez már a jobbik eset."- egészítette ki barátnője- "Emlékszem amikor a Tiszavirág még egy kiskocsma volt, a vendégek a fa tövében végezték a dolgukat. Na az volt csak igazán büdös ha virágzott ez a fa. Így ha esik, napokig rothad a vízben. Nézze meg, fel sem szárad az eső, holott ott már száraz minden"- mutatott a körút irányába. A parkolók takarítása a SZEPARK feladata, ők még nem válaszoltak a kérdéseinkre- ha érkezik válasz, azonnal megírjuk.        

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.