Valami bűzlik a belvárosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged több belvárosi utcájában tapasztalhatunk virágtengert a kocsikon, az utcán, és az úttesten is. Ez azonban nem az a virágeső, ami ábrándozásainkban megjelenik, a japánakác virágok a pocsolyákba belerohadva büdösek, az utcán pedig csúsznak, így biciklivel lehetetlen rajta közlekedni.

Törvényerejű rendelet vonatkozik arra, hogy minden ingatlan tulajdonosnak a portája előtt, a ház szélességében fel kell takarítania az utcát. De a jogszabály mást-mást kötelez az út, a parkoló, a zöldsáv és a járda takarítására is. Valahol elcsúszhatott a dolog, ugyanis a Hajnóczy és a Gogol utcában a japánakác lehullott virágai rengeteg kellemetlenséget, nem utolsó sorban bűzt hagynak maguk után a berohadt pocsolyákban.

180724_Szemet_vs (8)
180724_Szemet_vs (6)
180724_Szemet_vs (5)
180724_Szemet_vs (3)
180724_Szemet_vs (2)
180724_Szemet_vs (1)
180724_Szemet_vs (4)

Megkerestük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy rájuk csupán az úttest középső sávjának, illetve a járdát és parkolósávot összekötő zöldsávnak a takarítása tartozik.

„Az úttestet csak akkor takarítjuk, ha szükséges.” – összegezte, a takarítás pedig általában éjszaka történik.

„Minden embernek a saját portája előtt kéne feltakarítani, és akkor megoldódnának a gondok. 99 %-ban szeretik az emberek kiélvezni a fák és a növények adta szociális szolgáltatásokat, gondolok itt az árnyékra, ehhez pedig be kell vállalni azt 1% rosszat, amit most az akácok a virágaik hullatásával okoznak.” – vonta le a konzekvenciát az igazgató.

Pedig a Hajnóczy utcában szinte tarthatatlan az állapot. Ott jártunkkor egy férfi sepregette a lehullott japánakác virágokat, azonban szerinte senki más nem takarít. A parkoló kátyúiban a nagy esők után megállt a víz, bennük a virágok pedig irtózatosan büdösek.

“Jaj drága! Hát ez nekünk a nyár illata!”- mondta egy hölgy, aki elmondása szerint ötven éve lakik a Hajnóczy utcában- “Korábban a házfelügyelőnek mondtuk, most a közös képviselőnek, szóltunk az önkormányzatnak, takarító vállalatnak, de mindenhol küldözgettek tovább. Mi meguntuk, megszoktuk, de a fiatalok majd háborognak.”- mesélte lemondóan.

https://www.facebook.com/szegedma/videos/2194927193870151/

“Amúgy ez már a jobbik eset.”- egészítette ki barátnője- “Emlékszem amikor a Tiszavirág még egy kiskocsma volt, a vendégek a fa tövében végezték a dolgukat. Na az volt csak igazán büdös ha virágzott ez a fa. Így ha esik, napokig rothad a vízben. Nézze meg, fel sem szárad az eső, holott ott már száraz minden”- mutatott a körút irányába.

A parkolók takarítása a SZEPARK feladata, ők még nem válaszoltak a kérdéseinkre- ha érkezik válasz, azonnal megírjuk.

 

 

 

 

Előző sztori

Gondolatrendőrségről vizionál a Jobbik elnöke

Következő sztori

Három iráni bevándorlót kapcsoltak le Röszkén