Gazdaság

Vadakat terelő juhász és katona is lehet egyszerre az ember

Vadakat terelő juhász és katona is lehet egyszerre az ember

2018. július 24., kedd
Vadakat terelő juhász és katona is lehet egyszerre az ember

A Magyar Honvédségnél úgy is lehet szolgálni, ha mellette állandó munkánk van. Erre a tartalékos katonai szolgálat ad lehetőséget, amivel elég szépen meglehet növelni a havi bevételünket.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatot 2017-ben hozták létre azzal a céllal, hogy egy olyan szolgálati forma lehetőségét teremtsék meg, amelynek tagjai a civil foglalkozásuk, vagy egyetemi tanulmányaik mellett veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak az országnak. Persze mindezt a katonaság nem ingyen kéri. Az önkéntes tartalékosok egyszeri szerződéskötési díjat, ami bruttó 32333 forint, és évente rendelkezésre állási díjat is kapnak, ami pedig bruttó 138000 forintot jelent. Emellett pedig, attól függően, hogy milyen rendfokozatban és beosztásban teljesít valaki tartalékos katonai szolgálatot, behívás esetén akár havonta bruttó 273749 forintot is kaphat alapilletményként. A pénz mellett az sem utolsó szempont, hogy a munkáltatónak sem probléma, ha az ember önkéntes katonának megy. Bár kötelességük a szolgálatteljesítés idejére kiadni a fizetés nélküli szabadságot, és pótszabadságot, de a munkáltatók ezért kompenzációt kapnak, így könnyen elengedik az alkalmazottjaikat. A Honvédségben három önkéntes tartalékos formát különböztetnek meg a szerződéses és hivatásos katonai szolgálat mellett. Önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos, valamint önkéntes területvédelmi tartalékos katonák szolgálnak a haderőben.

Fotó: Magyar Honvédség

A területvédelmi tartalékos szolgálat azoknak felel meg leginkább, akiket eddig is vonzott a katonaság, de vonakodtak a lakóhelyüktől rövidebb-hosszabb időre elszakadni. Ebben az állományban a katonák a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A feladataik közé protokolláris teendők is tartoznak, amellyel emelhetik helyi szinten az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát is. Jelentkezni személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy a Kormányablakokban tudnak az érdeklődők. Regisztrálni e-mailben, postai úton, vagy az Interneten keresztül az

Irány a sereg honlapon

is lehet. A regisztrációt követően a toborzó iroda munkatársai felveszik a jelentkezővel a kapcsolatot és egyeztetik a szükséges okmányok meglétét és az alkalmasság vizsgálat időpontját, helyszínét és az ehhez kapcsolódó további tudnivalókat. A tartalékos szolgálatnak munkaegészségi és pszichológiai alkalmassági feltétele van. A szerződéskötés pedig csak a sikeres alkalmasság vizsgálat teljesítését követően történik meg. A katonai szolgálatra általánosan érvényes fizikai alkalmasságot a jelentkezők fokozatos terhelés mellett, a kiképzés során érik el az önkéntesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.