Közélet

Nyolc európai országban is sikeresen alkalmazták a Társadalmi-Technikai Integrációs Kutatás (STIR) módszerét

Nyolc európai országban is sikeresen alkalmazták a Társadalmi-Technikai Integrációs Kutatás (STIR) módszerét

2018. július 3., kedd
Nyolc európai országban is sikeresen alkalmazták a Társadalmi-Technikai Integrációs Kutatás (STIR) módszerét

Nyolc európai ország innovatív kis-és középvállalkozásai és kutatóintézetei vettek részt egy módszer tesztelésében, melyet az USA-ban fejlesztettek ki, és amelyet adaptáltak a Duna-menti régió innovációs környezetéhez igazodva. A STIR módszer abban segíti a kutatás-fejlesztés szereplőit, hogy lépéseket tegyenek a felelősségteljes kutatás és innováció megvalósítása felé.

De mit is takar tulajdonképpen a STIR? Számos módszer irányul arra, hogy az akadémiai kutatók, tudósok kutatási tevékenységeiket tudatosan végezzék (pl. valós idejű menedzsment, élő laboratóriumok, fórumok, stb.) A STIR is egy ezek közül, amely szerint a társadalmi és technikai integráció a kutatás-fejlesztés során is egyre nagyobb figyelmet igényel. Mint ilyen, a D-STIR (Társadalmi- technikai integrációs kutatás- és fejlesztés dunai keretrendszere) projekt jövőbeli eredményei értékes információkat fognak szolgáltatni a Duna-régió és Európa egésze számára. Miért is nyolc Duna-menti ország vesz részt a D-STIR projektben? A STIR módszer pilotjai magyar, román, cseh, szlovák, német, szlovén, bosznia-hercegovinai és horvát üzleti és akadémiai környezetben valósultak meg. Széles körben ismert már az a tény ugyanis, hogy az innovációs kereslet-kínálat láncának felelős kezelése regionális inputokat igényel. A D-STIR projekt nyolc országa a fejlettség és innováció érettségének különböző szintjeit képviselik, egyben az innováció szereplőinek sokféleségét is mutatja. Hogyan mutatták be a D-STIR alkalmazásának első eredményeit? A D-STIR projekt konzorciumi partnerei – köztük Magyarországról a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület és az ELI-HU Nonprofit Kft. – S Stuttgartban osztották meg tapasztalataikat 2018. június 19-20. között. A beszámolók az elért eredmények mellett kitértek a felmerült nehézségekre is, és arra, hogy hogyan lehet a módszert tovább fejleszteni és még inkább a régió sajátosságaihoz igazítani. A felelősségteljes innováció fontosságára az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület tagjai, Udvari Beáta és Nádas Nikoletta hívták fel a figyelmet egy nyilvános workshopon, ahol az ipar 4.0, a digitalizáció és robotika témáját ötvözve a takarító robot gyártását szimulálták. Az érdeklődők aktívan vettek részt a játékban, és beleláthattak abba, hogy a különböző érdekelteket (fogyasztók, vállalkozások, gyártók, szakszervezetek) milyen tényezők motiválhatják. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.