Egyetem

Eufória a Dugonics téren: bulizva várták a ponthatárokat

Eufória a Dugonics téren: bulizva várták a ponthatárokat

2018. július 26., csütörtök
Eufória a Dugonics téren: bulizva várták a ponthatárokat

Sorra őrjöngtek a frissen felvett egyetemisták szerda este a Dugonics téren az első szegedi Pont Ott Partin. Idén is a nemzetközi tanulmányok szakon húzták a legmagasabb ponthatárt Szegeden.

– Érdekes nézni, ahogy ültök – szólította meg a közönséget szerda késődélután a Dugonics téren Gedzo, a Rádió88 műsorvezetője. Még éppen csípték a forró napsugarak a rektori hivatal előtti teret és a szökőkutat, ezért kényelmesen az árnyékba ült az akkor még gyarapodó tömeg nagy része. Budapesten már hagyománya van a Pont Ott Partiknak, a vidéki nagy városok közül viszont Szegeden először tartottak ehhez hasonló rendezvényt, ahol a ponthatárok este 8 órai hivatalos kihirdetését követően egy LED-falon láthatók a megszabott pontok.

A bűvös 8 órát Random Trip koncert fogta közre, előtte és utána is húzták egy órát a rektori hivatal előtt felépített színpadon, eközben elkezdtek gyűlni a már meglévő egyetemisták és azok is, akik csak most felvételiztek. Utóbbiak jellemzően a kezükben telefonnal izgulták végig a pontok kihirdetése utáni perceket: ahogy sorban haladtak a ponthatárok kihirdetésével, egyre többen kezdtek el eufórikusan ujjongani a tömegben. – Jól érezzük magunkat – bökte ki zavarodottságában Pálfi Nikolett barátnőjével, akit jogász szakra vettek fel. Ide az 500-ból 460-at kellett összegyűjteni, ha valaki államilag támogatott jogász képzésre járna, az önköltségesre azonban elég volt csak a minimum 280-at teljesíteni. Kovács Juditot anglisztikára vették fel, de a pszichológia alapszakot jelölte elsőként. Utóbbi szakra 438 ponttal vették fel a friss egyetemistákat, azonban anglisztikára 360 pont az idei követelmény. – Nagyon izgulok, de várom, hogy milyen lesz az egyetemi élet – szedte össze gondolatait örömében az újonnan felvett lány. A szerdán felvettek azonban nem lazsálhatnak a nyár végéig. Az albérletkereső dömping már a ponthatárok kihirdetésének másnapján elkezdődik: a központi egyetemi épületekhez – mint például a TIK –, 45-50 ezer forintnál olcsóbban gyakorlatilag képtelenség bérelhető szobát találni, ám évente sokan választják a kollégiumi szállást költséghatékonyabb megoldásként.

Nemzetközi tanulmányok szakra lehetett idén is a legnehezebben bejutni: 467 pontot határoztak meg 2018-ban is. A tavalyi társrekorderre, a jogász szakra 460 pont az idei követelmény. Ezen kívül az államilag támogatott kommunikáció- és médiatudomány képzésre szabtak meg 456 pontot, habár ezen a képzésen meglehetősen korlátozott az állami ösztöndíjas helyek száma. A tanári képzések közül a matek-természetismeretre 449 ponttal lehetett bejutni, míg 430 ponttal történelem-latin kultúra tanári tanulmányokat kezdhetnek meg a frissen felvettek. Általános orvos képzésre több mint 1500-an jelentkeztek, ide 427 ponttal lehetett bejutni. Az országos slágerszakra, a gazdálkodás és menedzsmentre pedig 429 pontot határoztak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.