Közélet

Árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán

Árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán

2018. július 10., kedd
Árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán

Közös magyar-román árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán uniós támogatással, több mint 800 millió forintból - közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden Szegeden.

Kádár Mihály a projektet bemutató rendezvényen elmondta, a tervek szerint 2020 őszére megvalósuló beruházások célja az árvízi biztonság növelése a Maros közös érdekeltségű szakaszán.

Magyar oldalon az 1962-ben épült makói szivattyútelep rekonstrukcióját végzik el. A telep a Makó és Maroslele térségében összegyűlő belvizet emeli át a folyóba és öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre. Kicserélik a telep 50 méteres nyomócsövét, 50 méteres hosszúságban vízzáró résfal épül, felújítják a vízoldali elzárószerkezetet és megerősítik a telep tornyát - tudatta a szakember.

Román oldalon a több mint 2,3 kilométeres, Aradhoz közeli jobb parti szakaszon felújítják az árvízvédelmi falat, 225 méteren pedig javítják a partvédelmet - mondta Kádár Mihály. A 2,685 millió eurós költségvetésű projekt részeként két ország szakemberei összehangolják és kiegészítik hidrológiai és geoinformatikai adatbázisaikat, valamint közös elöntési "haváriatérkép" készül a Maros Nagylak és Makó közötti 21 kilométeres határszakaszára - közölte az igazgatóhelyettes.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.