Gazdaság

Akár 5 milliós bírságot is kiszabhatnak a parlagfű miatt

Akár 5 milliós bírságot is kiszabhatnak a parlagfű miatt

2018. július 18., szerda
Akár 5 milliós bírságot is kiszabhatnak a parlagfű miatt

Július elsejével kezdődött el a parlagfüves területek felderítése. Ahol parlagfüvet találnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal emberei, a terület tulajdonosára, akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhatnak.

Tóth Zoltán, a Szegedi Járási Hivatal hatósági főosztályának vezetőjének tájékoztatása szerint a területek felderítése leginkább autóval zajlik, de a korábbi évekhez hasonlóan a Készenléti Rendőrség légirendészeti szolgálatának segítségével két alkalommal légi felderítést is végeznek. Eddig 20 ezer hektárnyi területet jártak be autóval, és több mint 170 területet néztek át helikopterről, amelyek közül 125 esetben bírságot is szabtak ki.

A bírságok 15 ezer forinttól kezdődnek, de akár 5 millió forint is lehet. Ez leginkább a terület méretétől, és a parlagfűvel való szennyezettségi mértékétől függ. Tavaly összesen 243 alkalommal szabtak ki bírságot, összesen 4,8 millió forint értékben. Tóth Zoltán meglátása szerint Szeged környékén a Homokhátság az egyik leginkább parlagfüves terület. Tapasztalataik szerint a rosszul elvégzett földmunkák után, napraforgó és kukoricamezők szélén lehet fellelni parlagfüvet, valamint olyan már elvégzett beruházások területén, ahol megmozgatták a földet. Ezekhez még azt is hozzátette a hivatal szakembere, hogy a parlagfű terjedésének most különösen kedvez az időjárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.