Közélet

Szijjártó: nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani

Szijjártó: nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani

2018. június 4., hétfő
Szijjártó: nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani

Nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani, nem azért kell tenni nagy erőfeszítéseket, hogy legálissá tegyék az illegális migrációt, hanem azért, hogy békés körülmények között élhessenek az emberek a hazájukban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson, hétfőn New Yorkban.

A tárcavezető felszólalásában kiemelte: Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció jó, hiszen rossz azoknak, akiknek el kell menekülniük a hazájukból, rossz a tranzitországoknak, és kihívást jelent a célországoknak. Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország szerint nem a migráció alapvető emberi jog, hanem a békés, megfelelő körülmények közötti élet a szülőföldön. A határok védelme pedig nem lehetőség, hanem kötelessége az országoknak - magyarázta. Hozzátette: nem szabad bátorítani az illegális határátlépést. Kitért rá: emellett az országoknak szabadon kell eldönteniük, hogy a demográfiai és a munkaerőpiaci kihívásokra a migrációt tartják a legjobb válasznak, vagy más megoldást választanak. Magyarország például nem a migrációt tartja a leghatékonyabb válasznak, de elfogadja, ha más országok a migrációt választják, ugyanakkor nem szeretné, ha nyomást gyakorolnának rá emiatt - magyarázta.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a globális migrációs csomagról folytatott vitának, mert az ügyben születendő döntés a gyermekeink és az unokáink jövőjét is hosszú távon meghatározza. Ezért fel kell vetni néhány alapvető kérdést, például, hogy rendet és biztonságot akarunk-e - mutatott rá.

Úgy vélte, mivel ilyen fontos kérdésről van szó, érdemes megkérdezni az emberek véleményét. A magyar kormány általános megközelítése, hogy a nagy horderejű ügyekben kikéri az emberek véleményét, és ők világosan kifejezték az akaratukat a nemzeti konzultáción és az elmúlt választáson, ahol a kormánypártok rekordnagyságú támogatottságot kaptak - emlékeztetett. Hozzáfűzte: a magyar kormány első számú célja az emberek és az ország biztonságának garantálása. Szijjártó Péter felidézte: 2015-ben azt láttuk, hogy a migrációs nyomás sokszor kezelhetetlen kihívásokat hozott magával, több európai országban párhuzamos társadalmak alakultak ki az elmúlt időben, és a terrorfenyegetettség is soha nem látott mértékű lett Európában. A legszerényebb számítások szerint is 30-35 millió olyan ember van Európa környékén, akik könnyen úgy dönthetnek, hogy megindulnak a kontinens felé - közölte, hozzátéve: mindenképpen el kell kerülni, hogy hasonló helyzet alakuljon ki, mint 2015-ben. Mint mondta, el kell érni, hogy az emberek békés és elfogadható körülmények között élhessenek az otthonukban, de ha ez nem lehetséges, azok, akiknek el kell hagyniuk a hazájukat, a lehető legközelebb maradhassanak, hogy ha a konfliktus véget ér, mielőbb visszatérhessenek.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.