ARC

Novák Katalin: Szeged mindig kultúrvárosnak számított

Novák Katalin: Szeged mindig kultúrvárosnak számított

2018. június 3., vasárnap
Novák Katalin: Szeged mindig kultúrvárosnak számított

Kevesli a napfény városában töltött időt, de szívesen emlékszik vissza Szegeden gyerekkorára Novák Katalin ifjúság- és családügyi államtitkár. A novemberben megválasztott Fidesz-alelnök úgy érzi, a nőknek az élet más területein is meg kell felelniük, ezért nem vállalnak szerepet a közéletben.

Mindig büszkén mondom azt, hogy én szegedi vagyok annak ellenére, hogy az életemnek már kicsit több mint a felét távol töltöttem a várostól – fogalmazott Novák Katalin. – Nekem a gyerekkor egészen a gimnázium végéig a napfény városához fűződik, valamint a család jelentős része még mindig itt él Szegeden – idézte fel, majd hozzátette: sokkal kevesebb időt tud itt tölteni, mint amennyit szeretne. – Mindenkit irigylek, aki sok időt tölthet el itt, mert ez a világ egyik legjobb városa – jelentette ki.

„Irigylem azokat, akik több időt tudnak eltölteni Szegeden” – mondta az államtitkár. Fotó: Kovács Ferenc

„Mediterrán város Szeged”

– Szeged adottságai mindenképp fantasztikusak, nagyon jó emberek élnek itt – kezdte gondolatmenetét. – Mindig is egy kultúrvárosnak számított, elég csak a történelmére gondolnunk és azokra a személyekre, akiknek a neve fémjelzi a hely több száz éves történet. Ráadásul itt a Tisza, ez pedig lehetőséget ad a vízi életre. Gyerekkoromban élmény volt a korzón sétálni, vagy átmenni a Dugonics térig. Az az út pedig azt jelentette, hogy biztos találkozik az ember ismerősökkel. Magát a folyópartot ugyanígy érdemes megemlíteni, de szívesen jártunk át Újszegedre is. Ezek fantasztikus helyek – részletezte. A Boszorkányszigetről elmondta, hogy nagyon szereti, de ennek ellenére elhanyagoltnak tartja. – Nem biztos, hogy sikerül minden lehetőséget kihasználni a város adottságaiból. Sajnálom, hogy a politika jobban rátelepedett Szeged életére, mint amennyire kellett volna és ennek vannak káros következményei is. Ettől függetlenül nem az elmúlt évek alapján ítélem meg a helyet, hanem a lehetőségei szerint – magyarázta Novák Katalin. Megjegyezte: Szeged klímája miatt egy mediterrán város, ahol bármikor ki lehet ülni a teraszokra, pezsgő élet zajlik, minden adott, ami egy nívós élethez kell. – Budapesthez képest nagy erénye Szegednek, hogy 15 perc alatt bárhová el lehet jutni – zárta gondolatmenetét.

Értelmes feladatot szeretne továbbra is

– Bár nem készültem miniszternek, megtisztelő, hogy sokan azt gondolták: én akár miniszternek is alkalmas lehetek. Ez mindenképp jól esik – hangsúlyozta. – Nekem ilyen ambícióim mégsem voltak. Nem éltem meg csalódásként, hogy nem így alakult. Nagyon örülök neki, hogy az előző miniszter, Balog Zoltán után most egy olyan vezető kerül ismét az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) élére ismét egy olyan vezető kerül Kásler Miklós személyében, akinek szaktudása, rálátása és széles látókörűsége, valamint tapasztalata megkérdőjelezhetetlen – jelentette ki a kezdődő kormányzati ciklus kapcsán. – A párt alelnökeként november óta veszem ki a részem a munkából, így a feladataim nem lennének összeegyeztethetőek a miniszterséggel. Ezeket pedig nagyon szeretem csinálni; a családügyi területet a kormányzás egy olyan részének tartom, ami ezer szállal kapcsolódik mindenhez. Úgy érzem, hogy a magyar családok mindennapjain tudunk segíteni, az utóbbi években pedig érdemi előrelépést tudtunk elérni. Ezt közösen tudtuk elérni annak köszönhetően, hogy az ország gazdasági teljesítménye is jó volt – értékelte eddigi munkáját. – A következő ciklusban azt szeretném, ha értelmes feladatokat kapnék a jövőben is – mondta.

Ambíció nélkül nem lesz több nő a közéletben

– Örülök neki, hogy most már van egy női kormánytag is, főleg, hogy az általam alapított Nők Magyarországért Klub tagja Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Erre igazán büszke vagyok – mondta az államtitkár. – Nem állítom, hogy a közéletben az lenne a cél, hogy több nő legyen, mint férfi. Azt sem gondolom, hogy ilyen célokat kéne meghatározni. Ennek ellenére úgy érzem, hogy túl kevés nő van még mindig a közéletben, főleg országos szinten. Hogyha megnézzük, hogy településvezetői székben vagy alpolgármesteri székben milyen sok helyen ülnek nők, akkor látjuk azt, hogy a kisközösségeket, a kisvállalatokat, akár a közéletnek az alacsonyabb, helyi szintű pozícióit előszeretettel töltik be ők. Viszont ahogy növekszik egy cégnek a mérete, egyre kevesebb nőt találunk ott. Ez valamilyen szinten természetes, hiszen rengeteg más kihívásnak kell megfelelnie egy nőnek az életében. Lehet, hogy ambíciójuk sincs erre, sem ideje, vagy egyszerűen ez nem fér bele nekik – érvelt Novák Katalin. – Egy nőnek, egy anyának gyakran más feladatai vannak. Egyszer a céges világban kifejezetten vezető pozícióban dolgozó nőkkel találkoztam, ahol méltatlankodtak, hogy miért nincs több nő a közéletben. Megkérdeztem őket, hogy ha lehetőséget kapnának, ki vállalna közülük, de egyetlen egy sem tette fel a kezét – számolt be. – Ezt nem lehet kierőszakolni. Szerintem ma már a közélet vagy a politika teljesen más, mint száz évvel ezelőtt. Ezért azt gondolom, hogy a nőknek helyük van a közéletben is. A legfontosabb és a legcsodálatosabb mégis a család, a lényeg, hogy ne legyen egymással ellentétben a kettő.

Bakancslistáján szerepelt, hogy lefusson egy maratont, ezt már kipipálhatja. – Igyekszem heti háromszor futni. Ennél többet kéne, de még mindig ez az a sport, amit leginkább be tudok illeszteni az életembe. Komoly szellemi felfrissülést jelent ez a hétköznapokban – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.