Minden második szegedi bűncselekmény elkövetője megússza

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

3584 bűncselekményről tudtak a rendőrök 2017-ben. Rengeteg a lopás Szegeden, de szeretnek “randalírozni” is a városban. 

Nem könnyen tudtuk megszerezni a szegedi rendőrség bűncselekményekről vezetett statisztikáját. Először azt mondták, hogy ilyet nem vezetnek külön, csak megyei szinten; majd végül kiderült, mégis csak vannak helyi adatok. Azokban mélyedtünk el.

Sokat lopnak Szegeden

3584 bűncselekményt regisztráltak a rendőrök tavaly Szegeden. A statisztika szerint majdnem 18%-al csökkent összességében a szegedi rendőrök “nyomozási eredményessége” a korábbi időszakhoz képest, ezért most valamivel kevesebb, mint minden második ügyet tudták csak felderíteni (43,6% a sikerességi mutató).

Messze a legmagasabb a lopások száma: 1441 esetet regisztráltak egyetlen év alatt. Ebből sok a lakásbetörés: 130 esetben rámolták ki a szegediek lakásait. Ezeknek az ügyeknek viszont csak a negyedét tudta felderíteni a rendőrség – saját statisztikájuk szerint. Tehát közel ezer lopás megoldatlan maradt.

Rendszeresek az utcai balhék – volt halálos verekedés is

Húsz rablás is történt Szegeden tavaly, és minden második napra jutott némi utcai balhé is, összesen 179 garázdaságot regisztráltak a városi rendőrök, és ezek háromnegyedénél az elkövetőket is megtalálták. Nem volt ekkora szerencséjük a rongálások esetében, itt 155 ügyben indult eljárás, de csak alig 19%-át tudták “kinyomozni”.

Verekedni is szeretnek Szegeden, tavaly 125 testi sértésről tudtak a rendőrök, amiből 57 volt súlyos, 1 pedig halálos!

Kevés a drogdíler?

Autókból is szeretnek lopni (23) a városban, de érdekes, hogy autót lopni viszont már nem annyira, ez utóbbi csak hétszer fordult elő. Ennél szomorúbb adat, hogy az autólopásoknál csak 12,5%-ban kapták el az elkövetőket, míg a kocsi feltörtéseket csak 8,3%-ban derítették fel. A többi eset elkövetőjét nem sikerült elkapnia a rendőrségnek.

Ha jól olvassuk a rendőrség satitsztikáját, akkor tavaly mindössze 6 drogdealert kaptak el.

Három embercsempész is bebukott

Bár a tavalyi év slágertémája volt az embercsempészés, naponta jelentek meg hírek arról, hogy hol, hány “migráns” akart bejutni Magyarországra, a szegedi statisztika szerint mindössze 3 embercsempészt füleltek le.

1777 bűncselekmény Csongrád megyében
A CSMRFK legfrissebb adatai szerint 1777 bűncselekmény történt a megyében tavaly.

Hat emberölés volt és 357 testi sértés, ez utóbbi szám szinte megegyezik a 2016-os adatokkal. Pontosan ugyanannyi autót loptak el 2017-ben is, mint előtte.

Nem volt jó évük a drodílereknek sem, belőlük 22-őt kaptak el. Csongrádban szeretnek autókat lopni, ebben semmi változás nincs 2016-hoz képest, amikor szintén nagyon szerettek feltörni és/vagy elkötni verdákat.

(Borítóképünk illusztráció!)

Előző sztori

Startol a vakáció – de nem csak a tanulók hétköznapjai változnak

Következő sztori

Madách-iskola: a rendőrség tornatermében lesznek a testnevelés órák