Makszimovics bízik a szerbek továbbjutásában

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerbia a Svájc elleni 2-1-es vereségével nehéz helyzetbe került az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjában. Nikola Makszimovics, a SZEOL SC 26 esztendős szerb támadója szerint azonban Brazília legyőzésével továbbjutnak déli szomszédaink a csoportjukból.

– Megmondom őszintén angolul készültem az interjúra, de meglepetésemre kiválóan beszélsz magyarul. Honnan ered a nyelvtudásod?

– Az anyai nagymamám magyar, tőle sokat tanultam kiskoromban. De olykor anyukámmal is magyarul társalgok. Nem mellesleg jó néhány éve már Magyarországon rúgom a bőrt és azért itt is ragadt rám egy-két magyar kifejezés.

– Két évvel ezelőtt te is megtapasztalhattad, hogy milyen euforikus hangulat uralkodott hazánkban az EB ideje alatt. Szerbiában most hasonló a helyzet?

– Igen, emlékszem elképesztő volt látni, hogy az embereket mennyire összekovácsolta a futball. Szerbiában most óriási VB láz tombol, mindenki évek óta várta, hogy kijussunk egy világversenyre és most végre sikerült. Azokon a napokon, amikor a szerb válogatott játszik, alig lehet szabad helyet találni a kocsmákban, mindenki a képernyőre tapad és szurkol a fiúknak.

– A mutatott játék alapján elégedettek is lehetnek a szurkolók, viszont a Svájc elleni vereséggel nehéz helyzetbe került a csapat.

– Valóban, a Costa Rica elleni győzelem után, mindenki nagyon pozitívan várta a Svájc elleni mérkőzést. Az első félidőben ott is sikerült kimagasló teljesítményt nyújtani, viszont a második félidőre mintha egy másik szerb válogatott jött volna ki a pályára.

Shaqiri gólja nehéz helyzetbe sodorta a szerb válogatottat. (Fotó: Reuters)

– Mi lehet ennek az oka?

– Ezt nehéz megmondani. A második félidőben átadtuk a kezdeményezést a svájciaknak, akik kihasználták, hogy több területük van, mint az első játékrészben. Bosszantó mérkőzés volt, mert nem érdemelt vereséget a csapat, így viszont nincs mese, kötelező nyernünk Brazília ellen.

– Legyőzhető a Selecao?

– Én bízom benne, hogy igen. A brazilok gépezete eddig nem működik túlságosan olajozottan – Costa Rica ellen is csak a hajrában tudták bebiztosítani a győzelmet. Szerbia első meccsen mutatott játéka viszont bizakodásra ad okot, ugyanakkor kérdés, hogy a játékosok mennyire tudják magukat túltenni a Svájc elleni sokkoló vereségen.

– Ráadásul a mérkőzés – a svájciak albán játékosainak köszönhetően – nem csak a futball miatt marad emlékezetes. Hogyan ítéli meg a szerb közvélemény Shaqiri és Xhaka albán sasos gólörömét?

– Mindenki fel van háborodva, én is fölösleges provokációnak tartom. A labdarúgópályán nincs helye ilyesminek, egyáltalán nem volt sportszerű, amit a svájciak műveltek.

– Zárásként kanyarodjunk vissza a focihoz. Elképesztő, hogy mennyi tehetséges fiatalt nevelt ki a szerb futball az elmúlt években. Miben különbözik a szerb utánpótlásképzés, a magyartól? Mi a siker titka?

– Szerintem a siker titka a mentalitásban rejlik. Nálunk az edzők már gyermekkorban tudatosítják a játékosokban, hogy minden meccsen győzni kell, és mindent meg kell tenni a siker érdekében. Magyarországon azt tapasztaltam, hogy kiképzés szerűen nevelik a játékosokat. Mondhatnám úgy is, hogy Szerbiában az anyatejjel szívjuk magunkba a győzni akarást, míg itthon erre kevesebb hangsúlyt fektetnek.

Ahhoz, hogy Szerbia továbbjusson a csoportjából, le kell győznie Brazíliát. Döntetlen esetén, akkor juthatnak csak tovább, ha a már biztosan kieső Costa Rica két góllal megveri Svájcot – amire lássuk be, vajmi kevés esély van. A Szerbia-Brazília összecsapást Június 27-én rendezik Moszkvában magyar idő szerint 20 órakor.

Előző sztori

Illegális bevándorlás – Olasz sajtó: diplomáciai háborúban indul Olaszország a migrációs minicsúcsra

Következő sztori

OGY – A jövő héten kezdődik a 2019-es költségvetés és az adóváltoztatások tárgyalása