Gazdaság

Kétmilliárd forint maradt a Szép-kártyákon a határidő lejárta után

Kétmilliárd forint maradt a Szép-kártyákon a határidő lejárta után

2018. június 19., kedd
Kétmilliárd forint maradt a Szép-kártyákon a határidő lejárta után

A Szép-kártyákra két évvel ezelőtt feltöltött keret nagyjából 98 százalékát elköltötték a kedvezményezettek a május végi határidő lejártáig, az OTP Bank, az MKB Bank és a K&H Bank által kibocsátott kártyákon összesen nagyjából 2 milliárd forint maradt a béren kívüli juttatásból - tájékoztatták az MTI-t a kártyakibocsátó pénzintézetek.

Az OTP által kezelt kártyákra a munkáltatók 77,2 milliárd forintot töltöttek fel. A béren kívüli juttatást a munkavállalók jelentős része az utolsó pillanatban használta fel - közölte a bank. Májusban 1,4 milliárd forinttal csökkent a hó végén lejáró feltöltések összege, ezen belül az utolsó egy hét alatt több mint 700 millió forintot költöttek a kártyabirtokosok pihenésre, étkezésre és szabadidős tevékenységre. Az MKB-nál a 2016-ban utalt juttatások 1,77 százalékát, kevesebb mint 240 millió forintot nem használtak fel az érintettek. A pénzintézetnél az utolsó napokban - a pünkösdi hétvégétől a határidő lejártáig - 147 millió forintot költött el 3171 kártyabirtokos, ami átlagosan személyenként több mint 46 ezer forint költést mutat.

A határidőig a banknál 35 643 kártyabirtokos nem használta fel pénzét, amely átlagosan fejenként 6730 forintot jelent. Sokaknak közülük mindössze néhány száz forintjuk maradt a számlán, miközben 198 főnek 100 ezer forint és 267 ezer forint között volt a megmaradó pénze.

Az MKB-nál 1871 olyan munkáltatót tartanak számon, amelynek visszajár a Szép-kártyákra feltöltött összegből, miután a kedvezményezett nem használta fel a keretet; a legnagyobb visszajáró összeg 6,1 millió forint. A K&H-nál a két évvel ezelőtt feltöltött összeg közel 97 százalékát használták fel az érintettek, a kártyákon így nagyjából 254 millió forint maradt. A pünkösdi hosszú hétvégét követő egy hét alatt nagyjából 60 millió forintot költöttek el az érintettek - közölte a pénzintézet. A kártyákon maradt pénz 40 százaléka szállás, 34 százaléka a vendéglátás, 26 százaléka pedig a szabadidő zseben maradt. A bankok a megmaradt egyenlegeket a jogszabályi kötelezettségeiknek megfelelően június 30-ig visszautalják az érintett munkáltatóknak. A visszautalt összegekkel a cégek - a jogszabályok figyelembevételével - szabadon rendelkezhetnek. A 2017-ben és 2018-ban kapott támogatások továbbra is felhasználhatóak a bankok szolgáltatói partnerhálózatánál.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.