Hírzóna

Huszadik alkalommal rendeznek rózsaünnepet Szőregen

Huszadik alkalommal rendeznek rózsaünnepet Szőregen

2018. június 18., hétfő
Huszadik alkalommal rendeznek rózsaünnepet Szőregen

Huszadik alkalommal rendeznek rózsaünnepet Szőregen, péntektől a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településre várják a vendégeket - mondta Berkesi Ottó szervező a programokat bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

A szegedi közgyűlés tanácsnoka felidézte, a Rózsaünnepet első ízben 1999-ben, a 120 éves szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg. A helyi ünnepből a fesztivál az ország egyik legnépszerűbb virágünnepévé vált. Az ünnep leglátványosabb eseményének a szombati felvonulás ígérkezik, melyen hatvan rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó, mezőgazdasági gép és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között, a település és a járművek díszítéséhez több százezer szál virágot használnak föl. Az ünnep hagyományos programja a virágzó rózsaföldekre szervezett látogatás. A rendkívül csapadékos időjárás miatt idén Bata András faiskolája várja az érdeklődőket, ahol több százezer virágzó rózsatő látható.

A vasárnapig vágottrózsa-kiállítás, különféle tárlatok, virágkötészeti bemutató, virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, táncbemutatók, labdarúgó-mérkőzések várják az érdeklődőket, a zárónapon félmaratont rendeznek, melyen az indulók a virágzó rózsaföldek között tehetik meg a verseny távját.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.