Hírzóna

Férfiak Klubja: az apák vigyék munkahelyükre a szünet első napján gyermeküket!

Férfiak Klubja: az apák vigyék munkahelyükre a szünet első napján gyermeküket!

2018. június 15., péntek
Férfiak Klubja: az apák vigyék munkahelyükre a szünet első napján gyermeküket!

A Férfiak Klubja kezdeményezi, hogy az apák napját követő hétfőn, amely a tanítási szünet első napja, az apák magukkal vihessék gyermeküket a munkahelyükre - közölte Bedő Imre, a szervezet alapítója egy pénteki sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Vállvetve apával elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerhessék édesapjuk munkáját, lássák őket hozzáértőn végezni feladataikat, bepillanthassanak "titkos életükbe". Bedő Imre elmondta: a férfiak általában több időt töltenek a munkahelyükön, mint a nők, és ilyenkor a család számára láthatatlanok. A program célja, hogy a gyermekek láthassák, "kik vagyunk, amikor nem vagyunk". Kitért arra: a szabadidős közös programok mellett a munkahelyi együttlét újfajta kapcsolatot teremt a szülő és gyermeke között. Az apa és a gyermek kölcsönösen büszke lehet egymásra, és a munkaadó is megtapasztalhatja, hogy munkavállalói családban élnek. Hozzátette: a programot idén kísérleti jelleggel hirdették meg, de ha pozitívak a visszajelzések, jövőre szélesebb körű kampányt indítanak. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint fontos, hogy legyenek az apaszerep fontosságát és felelősségét megmutató kezdeményezések. A kormány igyekszik segíteni, hogy a férfiak megteremthessék a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, hogy könnyítsenek azokon a terheken, amelyeket a családoknak viselniük kell. Elmondta: szeretnék támogatni a "döntés szabadságát", ezért nem egyfajta családmodellben, megélhetési struktúrában gondolkodnak. Mint mondta, a gyedet ma 142 ezren veszik igénybe, közülük 11 ezren férfiak. Az apák családi szerepvállalását segíti az is, hogy öt napra emelték a szülés utáni pótszabadságot, amelyet az apák vehetnek igénybe. Beneda Attila szólt arról is, hogy a magyar férfiakat biztatni kell az apaságra, hiszen a 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyermeke, a teljes férfi társadalomnak pedig 40 százaléka gyermektelen. Ezen az arányon minden eszközzel változtatni kell - mondta. A Férfiak Klubját 2013-ban alapította Bedő Imre közgazdász, hogy erősítse a férfi-nő szerepeket és kapcsolatokat és segítse a férfiakat az apává válásban. A szervezet országszerte és a határon túl is apa-fia köröket és táborokat, Férfiak Klubja csoportokat működtet.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.