Közélet

Bölcsődei kuckó nyílt egy szegedi szakképző iskolában

Bölcsődei kuckó nyílt egy szegedi szakképző iskolában

2018. június 8., péntek
Bölcsődei kuckó nyílt egy szegedi szakképző iskolában

A tanulmányaikat végző fiatal édesanyáknak nyújt segítséget a Cseperedő bölcsődei kuckó, melyet pénteken nyitottak meg a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolájában.

A napközbeni ellátást nyújtó szolgáltatást létrehozó Alapítvány az Alteros Gyerekekért kuratóriumi elnöke, Horváthné Szabó Ágnes elmondta, az országban egyedülálló bölcsődei kuckó gondolata már régen megfogalmazódott a tantestület egyes tagjaiban, mikor azt tapasztalták, hogy a fiatal édesanyák tanórákra magukkal hozzák csecsemőjüket vagy azért kell félbeszakítaniuk tanulmányaikat, mert gyermeket vállaltak.

Az egykori tanteremben kialakított bölcsődei kuckóban szakképzett gondozó felügyel a gyerekekre, amíg a 23 évesnél fiatalabb anyukák tanórán vannak, vizsgára készülnek. A diákok biztonságban tudhatják gyermekeiket, akiknek fejlődését védőnő és gyógypedagógus is segíti - tudatta a szakember.

Az elnök elmondta, az alapítvány által kapott adományoknak köszönhetően az édesanyákat ruhával, fejlesztőjátékokkal, pelenkával és bébiételekkel is tudják segíteni. A tervek szerint a termet délutánonként a megnyitják a környéken lakó családok előtt, és miközben a gyerekek a játszószobában vannak, a fiatal szülők megismerhetik az iskola képzéseit - tudatta a szakember. Horváthné Szabó Ágnes közölte, következő projektként az iskolában autista fiataloknak számára kívánnak tantermet kialakítani, ahol helyzetüknek megfelelő speciális módszerekkel tanulhatnak majd a diákok. Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette, a tapasztalat azt mutatja, azok a fiatal lányok, akiknek gyermekük születik, ha kicsinyük tanulás közben közvetlen közelükben lehet, nagyobb eséllyel szerzik meg azt a végzettséget, amellyel munkába állhatnak és majd felnevelhetik őt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.