Közélet

Vasalt lángossal és rántott disznófüllel tompíthatod a mámort a borfesztiválon - kajateszt

Vasalt lángossal és rántott disznófüllel tompíthatod a mámort a borfesztiválon - kajateszt

2018. május 22., kedd
Vasalt lángossal és rántott disznófüllel tompíthatod a mámort a borfesztiválon - kajateszt

A Széchenyi téren borozgatva könnyen megéhezik az ember. Körbejártunk, milyen finomságokkal várják a fesztiválozókat a belvárosban.

– Titkos a recept– mondta a szűkszavú árus szenes vasalóval a kezében, mikor a vasalt krumpli lángos elkészítésének módjáról érdeklődtünk. A baconnel és fűszeres tejföllel, valamint lilahagymával töltött lángost mintha kifejezetten az ilyen napokra találták volna ki. A Klauzál téren kóstolhatjuk meg a krumplis ételt az előző két töltelék kombinációjával, de ezt kiegészíthetjük sajttal vagy akár csípős szósszal is. A krumpli lángos ára ettől függően 500 és 1200 forint között mozog.

Ehhez hasonló az egyetem rektori hivatala előtt árult lepényke. Különlegessége, hogy akár desszertként is fogyasztható: szilvalekvárral vagy mogyorókrémmel töltve is kérhető. A kedves pultos lányok elmondták, hogy ezeket a kis töltött tésztákat már nagyüzemi körülmények között készítik, gyorsfagyasztottan viszik ki a fesztiválokra. Az extra lepényük pörgeti a bizniszt a borfeszten, nekünk hétfőn már nem is jutott belőle. Mi a csirkehúsosat kóstoltuk meg, trappista sajttal, tejföllel és kukoricával árulják ezt a kombót. A repertoárban szerepel paradicsomos szósszal és kolbásszal töltött lepény is. 900 és 1500 forintos ártengely között ehetünk itt. A Széchenyi térre a Kárász utcáról érkezve szinte egyből Puskás Lászlóék bőséges kínálatába futhatunk. A sült kolbászok és saslikok mögött tartják melegen a fesztivál egyik legkülönlegesebb fogását, a rántott disznófület. A porcos szervet szezámmagos panírban sütik meg, párolt káposztával és héjában sült burgonyával tálalják. Igazán megosztó ételről van szó, közülünk is volt, akinek ízlett, másnak annyira nem tetszett a ropogós porc. A vendéglátós elmondta, hogy a borfesztiválok kezdete óta minden évben olyan fogással készülnek, amit a rendezvény területén máshol nem ehetnek az érdeklődők. A disznófület 750 forintért kérhetjük. A bíróság közelében letelepült Nemes Kemencésnél álltunk meg, hogy a fesztiválokon népszerű langallót, vagy más néven kenyérlángost megkóstoljuk. Az ő termékükről csak annyit tudtunk meg, hogy házilag készül a tészta, de a recept a vasalt lángoshoz hasonlóan titkos. A feltét itt is teljesen változó: a kapros-túróstól kezdve a parasztkolbászosig kérhetünk langallót, 800-900 forint környékén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.