Gazdaság

Piacmustra 3. rész: A Kapcában a rossz idő ellenére is van kézműves piac

Piacmustra 3. rész: A Kapcában a rossz idő ellenére is van kézműves piac

2018. május 26., szombat
Piacmustra 3. rész: A Kapcában a rossz idő ellenére is van kézműves piac

Kéthetente, szombatonként a Kapca udvara kézműves árukkal telik meg, de akkor sem maradunk különleges áruk nélkül, ha leszakad az ég.

Maga a Kapca kávézó ilyenkor is csak délben nyit, de dolgozóik az épület kinyitása végett már kora reggel bemennek dolgozni. A kávézó belső szobája, amit a Rákóczi utca felől tudunk megközelíteni ad otthon az esős időben az árusoknak. Tizennégy asztalon szerte a megyéből gyűlnek össze az emberek, és pakolják ki portékáikat, amikhez hasonlókat üzletekben nem igazán lehet találni.

Máshol nem nagyon tudnánk olyan különlegességet venni, mint a rózsaszörp. Fotó: Kovács Ferenc

Erika például a férjével együtt készít szörpöket és lekvárokat, amikből még kóstolóval is megkínálja az érdeklődőket, hogy ne zsákbamacskát vegyenek. Amennyiben elég korán megyünk, a kóstolóra kínált bodzás és mentás szörpök még hidegek is, így igazán üdítő ital tud lenni. A termékek kézműves jellege miatt Erikáék szörpjeikbe és dzsemjeikbe tartósítószert és egyéb adalékanyagot sem raknak. A Mindszent határában termesztett növényeiket márciustól október végéig fáradtságos munkával finomságokká varázsolják. Így készült el végül az a különleges rózsaszörp is, aminek fél literét 1000 forintért vehetjük meg tőle.

350 forintért igazán megéri ez a finomság. Fotó: Kovács Ferenc

A kistermelő Mónika, aki a Monka meseboltja nevű vállalkozásában készít süteményeket és pékárukat, szinte az összes termékét kiszokta árulni, amit kivisz a piacra. Vele egy nagyobb piacon, a Bödön termelői és kézművespiacon is találkozhatunk, amit a Szeged plázában szoktak megrendezni. Nála a 350 forintos Oreós muffint kóstoltuk meg, de a zöldfűszeres mascarponés sós kelt csiga és a csokipudingos eperdarabos édes kelt csiga is hasonlóan finom lehet. Már a látványuktól és a nevüktől is összefutott a nyál a szánkban.

Fotó: Kovács Ferenc

A finom ételek és italokon kívül egyéb érdekességeket is lehet találni a Kapca nagytermében megrendezett kispiacon. Például Angéla standjánál kézműves szappanokat és gyógyhatású balzsamokat vásárolhatunk. Az egyik balzsamja tökéletes a beállt nyakra, illetve a derékfájáson is segíthet, hurutoldó balzsamot is árul, aminek az egyik fő összetevője egy Ausztráliában és Észak-Amerikában őshonos fa illóolaja. Szappanjai is hasonló módon különlegesek. A 700 és 850 forint között mozgó szappanjai azoknak a kecskének a tejéből készül, amiket otthon tart. Problémás bőrökre is van megoldása, kamaszoknak külön tudja ajánlani a problémás bőrökre kidolgozott áruit. Azon kívül, hogy termékeit árulja, Angéla meghívásos alapon még előadásokat is szokott tartani általános és középiskolákban a fiataloknak, mert fontosnak tartja, hogy a fiatalok tisztában legyenek a helyes testápolással.

Fotó: Kovács Ferenc

Végül, de nem utolsó sorban még Jutkával beszélgettünk, aki férjével és fiával együtt már 32 éve foglalkoznak méhészettel. Legkülönlegesebb árujuk a gesztenye méz, amiből egy 25 dekás csupor 900 forintba kerül. Jutka elárulta nekünk, hogy a méhek védelmét különlegesen fontosnak tartja, ugyanis teljes mértékig egyetért azzal az állítással, hogy ha a méhek kipusztulnak, csupán 5-6 évünk maradna a földön. Ehhez a véleményéhez hozzátette még, hogy a méhek nem csupán a méz előállításért felelnek, hanem a növények beporzáséért is, így a mézvásárlással közvetett módon még a természetet is védjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.