“Legalább van zene” – napi 5-6 órát takarítanak a borfeszten

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A városban tartott rendezvények nem csak zajjal, hanem szeméttel is járnak. A borfesztiválon keletkező hulladékhegyet több tucatnyi takarító hordja össze, vannak köztük hajléktalanok is. Csak a fesztivál környékén okoz problémát az igénytelenség.

Pont amikor rágyújtott, beosztott idejének végén futottunk össze Anikóval a Széchenyi téren, a posta felőli oldalon. Itt van a takarítók “főhadiszállása”, ahol a saját holmijaikat és egyéb, a munkához használatos eszközeiket tárolják.

– Jó ez a munka. Pénznek pénz ez is, legalább dolgozok valamit, mondjuk én máshol is szoktam takarítani – fejtette ki Anikó, miközben fújta ki a dohányfüstöt. Állítja, itt keres annyit, hogy megéri neki a pluszmunkát elvállalni. Kedden este nyolcig dolgozott a borfesztiválon, de megvan a véleménye a Széchenyi téren alkoholmámorban szórakozó, végül szemetet hátra hagyó tömegről. – Nagyon sok szemetet csinálnak. Nekünk meg utána be kell járnunk az egész teret, mindenhol szemét után kutatva – részletezte. A Facebookon több helyen láthatók posztok arról, hogy néhányan a borfesztiválon nem tudják magukat türtőztetni és a kihelyezett wc-k helyett a bokrokba vagy a tiszafák tövébe ürítenek. Ehhez hasonlóval azonban Anikó nem találkozott.

A munka egy percig sem áll meg, a takarítók húzható kiskocsival járják a teret, szemeteszsákkal a kezükben nyúlnak az üres poharakért, boros üvegekért, többen segítenek is nekik az asztalon összegyűlt szemetet összeszedni az asztaltársaságokból.

Épphogy el tudtuk csípni Lajost, aki szerint jó kint a téren dolgozni, mert legalább szól a zene. Munkatársa, Tibor egyetértett vele. – Nálunk ez nem téma – utalt arra, hogy nem szívesen beszélne a kinti munka anyagi hozadékáról, mikor erről kérdeztük.

Szintén a központi bódéjuknál próbáltunk megkérdezni két hölgyet, akik a Széchenyin takarítanak, de nem szerettek volna nyilatkozni. – Én külsős vagyok és egyébként nem szoktam ilyen munkát végezni. Nem szeretném, hogy mások megtudják, hogy én idekint takarítok – magyarázta az egyikük. Munkatársa pedig azzal indokolta döntését, hogy elfáradt a munkában.

– Sokkal jobban érzem magam a fesztiválon így, hogy tisztán tartják a környéket – jelentette ki Borsos Klára. Szerinte meg kéne becsülni, hogy vannak olyanok, akik időt és energiát fordítanak arra, hogy egy ilyen rendezvényen összeszedik az ott szórakozók szemetét. – El sem tudom képzelni milyen érzés lehet egy olyan helyzetben ezt a munkát elvégezni, mint amilyen ez is: körülötted mindenki jól érzi magát és csak ezzel foglalkozik, de neked muszáj dolgoznod, ráadásul nem is egy nagy presztízsű munkakörben kell teljesítened – részletezte álláspontját a nyugdíjas.

Rájuk tényleg nem lehet panasz, hiszen a Széchenyi tértől a Dugonics térig kulturált, tiszta környezetben kapcsolódhatnak ki az érdeklődők. Egyedül arra kéne megoldást találni, hogy a borfesztivál területéhez közeli részeken hogyan lehet kontrollálni a szemetelést. A tíz napos rendezvénysorozat nyitánya után írtunk arról, hogy a Kölcsey és a Kelemen László utca kereszteződésében poharakkal és üvegekkel hagytak nyomot ottjártukról valakik.

Előző sztori

Kiszáradt aljnövényzet égett Szegeden

Következő sztori

Alpáriság a maximumon – Deadpool 2 kritika