Írjon nekünk

Közélet

“Legalább van zene” – napi 5-6 órát takarítanak a borfeszten

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A városban tartott rendezvények nem csak zajjal, hanem szeméttel is járnak. A borfesztiválon keletkező hulladékhegyet több tucatnyi takarító hordja össze, vannak köztük hajléktalanok is. Csak a fesztivál környékén okoz problémát az igénytelenség.

Pont amikor rágyújtott, beosztott idejének végén futottunk össze Anikóval a Széchenyi téren, a posta felőli oldalon. Itt van a takarítók “főhadiszállása”, ahol a saját holmijaikat és egyéb, a munkához használatos eszközeiket tárolják.

– Jó ez a munka. Pénznek pénz ez is, legalább dolgozok valamit, mondjuk én máshol is szoktam takarítani – fejtette ki Anikó, miközben fújta ki a dohányfüstöt. Állítja, itt keres annyit, hogy megéri neki a pluszmunkát elvállalni. Kedden este nyolcig dolgozott a borfesztiválon, de megvan a véleménye a Széchenyi téren alkoholmámorban szórakozó, végül szemetet hátra hagyó tömegről. – Nagyon sok szemetet csinálnak. Nekünk meg utána be kell járnunk az egész teret, mindenhol szemét után kutatva – részletezte. A Facebookon több helyen láthatók posztok arról, hogy néhányan a borfesztiválon nem tudják magukat türtőztetni és a kihelyezett wc-k helyett a bokrokba vagy a tiszafák tövébe ürítenek. Ehhez hasonlóval azonban Anikó nem találkozott.

A munka egy percig sem áll meg, a takarítók húzható kiskocsival járják a teret, szemeteszsákkal a kezükben nyúlnak az üres poharakért, boros üvegekért, többen segítenek is nekik az asztalon összegyűlt szemetet összeszedni az asztaltársaságokból.

Épphogy el tudtuk csípni Lajost, aki szerint jó kint a téren dolgozni, mert legalább szól a zene. Munkatársa, Tibor egyetértett vele. – Nálunk ez nem téma – utalt arra, hogy nem szívesen beszélne a kinti munka anyagi hozadékáról, mikor erről kérdeztük.

Szintén a központi bódéjuknál próbáltunk megkérdezni két hölgyet, akik a Széchenyin takarítanak, de nem szerettek volna nyilatkozni. – Én külsős vagyok és egyébként nem szoktam ilyen munkát végezni. Nem szeretném, hogy mások megtudják, hogy én idekint takarítok – magyarázta az egyikük. Munkatársa pedig azzal indokolta döntését, hogy elfáradt a munkában.

– Sokkal jobban érzem magam a fesztiválon így, hogy tisztán tartják a környéket – jelentette ki Borsos Klára. Szerinte meg kéne becsülni, hogy vannak olyanok, akik időt és energiát fordítanak arra, hogy egy ilyen rendezvényen összeszedik az ott szórakozók szemetét. – El sem tudom képzelni milyen érzés lehet egy olyan helyzetben ezt a munkát elvégezni, mint amilyen ez is: körülötted mindenki jól érzi magát és csak ezzel foglalkozik, de neked muszáj dolgoznod, ráadásul nem is egy nagy presztízsű munkakörben kell teljesítened – részletezte álláspontját a nyugdíjas.

Rájuk tényleg nem lehet panasz, hiszen a Széchenyi tértől a Dugonics térig kulturált, tiszta környezetben kapcsolódhatnak ki az érdeklődők. Egyedül arra kéne megoldást találni, hogy a borfesztivál területéhez közeli részeken hogyan lehet kontrollálni a szemetelést. A tíz napos rendezvénysorozat nyitánya után írtunk arról, hogy a Kölcsey és a Kelemen László utca kereszteződésében poharakkal és üvegekkel hagytak nyomot ottjártukról valakik.

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is keres nevelőszülőket az SOS Gyermekfalvak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hogyan lehet szeretni másnak a gyerekét? Milyenek a nevelőszülők mindennapjai? Hogyan lehet segíteni a szülők nélkül élő gyerekeknek? Az orosházi SOS Gyermekfalu Program nyílt napján gyakorló nevelőszülőkkel és szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők. Az SOS Csongrád megyében élők jelentkezését is várja, akik szívesen gondoskodnának nevelőszülőként szülők nélkül élő gyerekekről. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rendváltozások történtek Szegeden.

Tovább olvasom

Hírzóna

Koszorút helyeztek el a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál az Emmi munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál