Kultúra

Félmeztelen fiatalok versenyeztek a pünkösdi király címért

Félmeztelen fiatalok versenyeztek a pünkösdi király címért

2018. május 21., hétfő
Félmeztelen fiatalok versenyeztek a pünkösdi király címért

Régi hagyományokat és népszokásokat elevenítettek fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ügyességi vetélkedők és látványos versenyek is szerepeltek a programban.

Először az ópusztaszeri általános iskolások pünkösdölőjét nézhették meg a Nemzeti park skanzenjében az érdeklődők. A rövid műsorban a gyerekek a Búj-búj zöld ág dalocskára játszottak, majd bemutatták, hogy régebben hogyan választottak pünkösdi királyt és királynőt.

Fotó: Kovács Ferenc

Műsorukat pünkösdjárás követte, amit a valódi pünkösdi királyéri címért versenybe szálló fiatalok vezettek fel, és amiben igazi falusi mulatós hangulatot teremtett a Rozsdamaró zenekar magyar nótákkal és az Üllési Fonó Táncegyüttes.

Fotó: Kovács Ferenc

A felvonulás egyenesen a verseny helyszínére vezette a tömeget. A park legnagyobb rétjén lovaskocsik, teknők, és szalagokkal díszített botok között kellett lovagolniuk a férfiúknak, akik mind pünkösdi királyok szerettek volna lenni. A verseny nem egyszerű lovaglásból áll. A versenyzőknek, amellett, hogy ügyesnek kell lenniük, ha győzni akarnak elengedhetetlen a gyorsaság, és az is, hogy a ismerjék a lovaikat. Az egyik versenyzőnél, aki végül nem ért el dobogós helyezést, valószínűleg ez utóbbinak szenvedett hiányában, ugyanis Varga Soma lova, Menyhért, igencsak makacs egy jószág volt. Menyhért inkább a saját feje után akart menni, nem pedig arra, ahova gazdája szerette volna.

Bár ő nem Menyhért és lovasa, de láthatjuk a képen, hogy nem volt egyszerű feladata a fiúknak. Fotó: Kovács Ferenc

A versenyszámoknak egész sorát kellett teljesíteniük a fiúknak. Először zászlót kellett egy kosárba hajítaniuk, majd a maghatározott pályaútvonalat követve egy fokossal butykosokat kellett felkapniuk és teknőbe dobniuk. Ezt követően még súlyos zsákokat is dobáltak, majd egy színes szalagot fűztek egy fiatal lány hajába, végül pedig, a pálya egyik végéből a másikba vágtattak. A versenyt végül

a tavalyi győztes

, Dömös András nyerte meg Kósza nevű lovával. Ezzel Ópusztaszer és a verseny történelmében ő lett az első címvédő pünkösdi király, a versenyt mégsem a rutinja miatt nyerte meg, hanem azért, mert profin tudta lovát kezelni.

Fotó: Kovács Ferenc

„A pálya a tavalyihoz képest elég sokat változott, a lovakat is megzavarta a sok tereptárgy.”

András szerint a feszültséget a lovak is megérzik, ezért lehettek a verseny elején picit nyugtalanok, de végül a fiúknak sikerült megnyugtatni az állatokat. A pünkösdi királyi címről érdemes tudni, hogy régebben olyan előnyökkel járt, hogy a verseny nyertese egy évig ingyen ihatott a kocsmákban és a bálokon. András ehhez hozzáfűzte, hogy nagyon örülne neki, ha a hagyomány ezen része még most is élne, de sajnos manapság a népszokás eme részét már nem követjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.