Gazdaság

Elárulták, mire lehet majd a legtöbb pénzt megszerezni mostanában

Elárulták, mire lehet majd a legtöbb pénzt megszerezni mostanában

2018. május 16., szerda
Elárulták, mire lehet majd a legtöbb pénzt megszerezni mostanában

Palkovics László avatta be a titokba az erre fogékony közönséget Szegeden.

A magyar exportban az unión belül - még Németországot is megelőzve - a legmagasabb a high tech hozzáadott érték - mondta Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem Innovációs hét - 2018 című rendezvényén tartott előadásán. Az e termékek előállításához szükséges struktúrák rendelkezésre állnak a nagyvállalatoknál és a beszállítóknál is, ami cáfolja a felvetéseket, amelyek szerint "összeszerelő országgá" váltunk volna - jelentette ki a politikus.

Azt mondta: a multinacionális cégek egyre nagyobb mértékben helyeznek Magyarországra kutatási tevékenységet, erre a tudásra lehet építeni. A kormány feladata e nagyvállalatok összekapcsolása a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal és egyetemekkel.

A következő uniós költségvetési ciklusban az innováció első helyen szerepel a legfontosabb feladatok között, lényegesen növekednek majd az erre a célra jutó források. Ezek hasznosításához erős hazai és nemzetközi együttműködésre lesz szükség - hangsúlyozta a politikus. Palkovics László szerint meg kell határozni, hogy az ország miben erős, és fókuszálni kell a források felhasználását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a kisebb területek finanszírozását sem.

A miniszterjelölt feladatként említette az oktatói-kutatói jövedelmek rendezését. Az erre vonatkozó előterjesztés újra a kormány elé kerül - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a kutatás-fejlesztési folyamatot az egyetemek köré kell építeni.

A Szegeden az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában épülő tudományos-innovációs park koncepciója más városokban - Pécsett, Zalaegerszegen, Győrben, Debrecenben és Miskolcon - is alkalmazható - mondta Palkovics László, hozzátéve, az elképzelés egyaránt épít az ott működő egyetemekre, igényli az innovatív vállalkozások részvételét, valamint az induláshoz az állam támogatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.