Hírzóna

Egy "hidegcsepp" okoz majd záporokat és zivatarokat

Egy "hidegcsepp" okoz majd záporokat és zivatarokat

2018. május 8., kedd
Egy "hidegcsepp" okoz majd záporokat és zivatarokat

Egy úgynevezett hidegcsepp vonul át az ország felett, emiatt záporokra, zivatarokra kell számítani - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán közzétett videofelvételen.

Allaga Tamás felidézte, a klimatológiai összesítések szerint 1901 óta az idei április volt a legmelegebb. Május első napjaiban is több melegrekord dőlt meg. Most viszont - mint kifejtette - egy "hidegcsepp" határozza meg az időjárást, ez érdemi lehűlést nem hoz, de kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához, elsősorban a Dunántúlon.

A "hidegcsepp" a következő napokban elvonul és meleg levegő marad a térségben, de a nyugati tájakon jóval mérsékeltebb lesz a nappali felmelegedés és gyakrabban alakulhatnak ki záporok, zivatarok - mondta a meteorológus.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között alakul, a déli területeken lehet a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között várható, a tartósabban napos déli, keleti részeken lehet a melegebb. Csütörtökön a minimumhőmérséklet 8 és 15, a maximumhőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Pénteken a leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Napközben 22-29 fokig melegszik fel a levegő. Allaga Tamás a videofelvételen a következő hetekről azt mondta: az anomália-előrejelzések szerint az átlagosnál jóval melegebb az időjárás, és az ilyenkor szokásosnál kissé kevesebb lesz a csapadék.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.