Közélet

Botka László a Szeged napján is csak a baloldal eredményeit sorolta

Botka László a Szeged napján is csak a baloldal eredményeit sorolta

2018. május 18., péntek
Botka László a Szeged napján is csak a baloldal eredményeit sorolta

Idén is Díszközgyűlésen ünnepelték meg Szeged születésnapját, ami hanyományosan a Szeged Napja ünnepségsorozat nyitó eseménye is. Botka László komoly politikai beszédet tartott, a díjak átadása előtt.

Az egy év múlva kereken 300 éves város ünnepi közgyűlése, a himnusz és az örömóda eléneklésével kezdődött, majd a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Fekete Gizi mondta el József Attila Levegő című versét. A megnyitón elhangzó ünnepi dalokat, valamint a díjátadások között felcsendült muzsikákat a Szegedi Kamarazenekar kórusa kísérte énekével, aminél gyönyörűbbet ritkán hallani, de az ünnep szépségét némileg elcsúfította a politika. Botka László nyitóbeszédében is megemlékezett arról, már majdnem 300 éve kapta meg városunk a szabadságlevelét és címerét. Arra is emlékeztette az embereket, hogy a Szeged Napja ünnepségsorozat ehhez a naphoz kötődik. A polgármester viszont a rövid történelmi beszéde után egyből átváltott a politikára. Megköszönte az embereknek, hogy nagy számban vettek részt a választásokon.

Gratulált az egyes körzet újraválasztott képviselőjének, Szabó Sándornak, MSZP-s politikusnak, a győzelemhez, de B. Nagy László Fideszes politikusnak is, aki a másik szegedi körzet képviselője lett.

Botka László szerint bölcsen döntöttek a szegediek, hogy az önállóság mellett adták le a voksukat, célozva ezzel arra, hogy a többség az MSZP képviselőjelöltjére szavazott. Külön hangsúlyozta, hogy Szegeden a nemzetiségek és vallások is jól megférnek egymás mellett, illetve hogy jövőt is csak úgy lehet építeni, ha ez így is marad, azaz megosztottság nélkül élünk. Kiemelte, hogy meglátása szerint Szeged az egyik utolsó ilyen város az országunkban, az utolsó bástya.

A polgármester hosszasan sorolta Szeged érdemeit, kiemelve a legnagyobb beruházásokat és politikai és gazdasági eredményeket, célozva ezzel arra, hogy a baloldali városvezetés milyen sikereket ért el városunkban, önmaguk munkáját dicsérve ünnepi beszédében.

A politikai öndícsérés után a díszközgyűlés szokásos díjátadója következett, ahol Dr. Szabó Gábor rektort, Szeged új díszpolgárát köszöntötték. Az újonnan megválasztott díszpolgárt megérdemelt vastaps üdvözölte.

Pro Urbe díjat kapott Takács Máté építész, Szeged egykori főépítésze, és Pataki Ferenc, festőművész. Idén is átadták a Szegedért emlékérmet, amit Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár vezetője, Sztanó János, a Szegedfish ügyvezetője, Dr. Füzesi Kristóf sebész, Szajbély

Mihály a

kommunikáció szak egyik megteremtője a szegedi egyetemen, illetve Papp Éva, Széchényi István munkásságának kutatója kapta. A Szeged Nemzetköz Kapcsolataiért emlékérmet idén Dr. Lednitzky Andrásnak, a szegedi orvoskar dékáni hivatalának egykori vezetőjének, és Eric Blinnek, francia tiszteletbeli konzulnak ítélték oda. A díjak átadása után a polgármester jó szórakozást kívánt a szegedieknek és a Szegedre látogatóknak az ünnepségsorozaton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.