Kultúra

A jazz maga a rendezett káosz

A jazz maga a rendezett káosz

2018. május 30., szerda
A jazz maga a rendezett káosz

Cigifüst, whisky, lágy jazz, és kész is a tökéletes filmnoir hangulat. A legjobb, hogy egy ilyen estéért nem is kell elhagynunk a várost, mert rengeteg jó zenész található Szegeden. Ilyen zenekar a Bird Trio is, akik május 29-én, kedd este a Nyugi kerthelyiségében léptek fel.

A banda eredetileg három tagból áll. Cséffán Ruben Dávidból, aki énekel, a Görögországból származó Billy Prim dobosból, és végül, de nem utolsó sorban Blaho Attila jazz-zongoristából. Attila saját zenekarával és különféle formációk közreműködőjeként Európa számos országa mellett játszott már Japánban, Thaiföldön és India színpadjain is. Billy és Dávid a könnyűzenei tanulmányaik során ismerték meg egymást, és így hozta őket össze a sors Attilával is, aki jazz-zongorára tanítja a srácokat a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Billy Prim arcáról a folyamatos átélés volt leolvasható. Fotó: Kocsis Alíz / SzegedMa

A banda tagjainak külön-külön is van múltja. Attila természetesen már több tíz éve a szakmában van, de a fiatalabbak sem ma kezdték a zenélést. Billy pedig korábban Hollandiában meg Londonban tanult. Az énekes a jövőbeli terveiről mesélt nekünk. Szeptembertől úgy alakul majd az élete, hogy a fővárosban folytatja jazz-ének tanulmányait, de természetesen a szegedi zenekarral sem szakítja majd meg a kapcsolatot. Magával a Bird Trióval leginkább szállodák halljaiban, vagy éttermekben találkozhatunk, ugyanis a műfaji sajátosságokból háttérzenének tökéletes az, amit játszanak.

Cséffán Ruben Dávid hangja igazán illik a jazzhez. Fotó: Kocsis Alíz / SzegedMa

Nem saját számokat, hanem úgynevezett jazz standerdeket hallhatunk tőlük, ám azokat olyan átéléssel és minőségben játszanak, hogy fellépésük nevezhető egy kihagyhatatlan élménynek. A képeken is jól látható, hogy nevükkel ellentétben, nem hárman voltak az aprócska kerti színpadon, hanem négyen. Ennek oka csupán csak annyi, hogy a banda tagjainak felsorolásából a hölgy azért maradt ki, mert nem tartozik szigorúan a zenekarhoz. Török Bettina jó barátja a Bird Trio mindegyik tagjának, és mivel pont a fellépésük napján ünnepelte születésnapját, a bandától azt kapta ajándékba, hogy felléphet velük.

Talán pont emiatt, a lány számára adhoc zenélés miatt lehetett úgy érezni az egész fellépés alatt, hogy a fiúk jobban át tudták adni magukat a jazz élménynek, mint a basszusgitáron játszó fiatal lány.

Ez az átélés leginkább a doboson, Billy Primen volt észlelhető, aki az időnként fellépő technikai hibák ellenére is behunyt szemmel, totális odaadással verte az ütemet. Végeredményben a standard jazz számok, amiket önfeledten tudtak előadni a srácok, első hallásra enyhén kaotikusnak hangzott, majd végül összeállt egy egésszé, amiből egy igazi nyugis ambient zenei élmény született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.