Kultúra

200 tonnányi vasanyagból épül a Szabadtéri

200 tonnányi vasanyagból épül a Szabadtéri

2018. május 30., szerda
200 tonnányi vasanyagból épül a Szabadtéri

A Szegedi Szabadtéri Játékok helyszínének építése már egyből a borfesztivál vége után elkezdődött, és két hétig megfeszített munkában folyik. Az építés sajátosságairól kérdeztük a szervezőket.

A Szabadtéri építését már évek óta ugyanaz a cég végzi, így idén már olajozott gépezettként működik a hatalmas színpad és a nézőtér felhúzása. Szalai Anna sajtóreferenstől úgy tudjuk, hogy a hatalmas színpadhoz és nézőtérhez szükséges anyagok, illetve a felépítésükhöz elengedhetetlen eszközök azonnal a Borfesztivál vége után, éjjel 2-3 óra körül szállították ki a Dóm térre.

Nehéz elhinni, de ebből két hét alatt színpad és nézőtér lesz. Fotó: Kocsis Alíz / SzegedMa

Összesen 25 nyerges kamion szállította a temérdek mennyiségű építési elemet. 200 tonna vasanyag került térre, amiket ha egymás mellé tennénk, 20 kilométer hosszúak lennénk.

Anna ezt szemléletesen úgy írta le, hogy Budapesttől Szentendréig érnének a vasanyagok egymás mellé téve.

Nagyjából 60 ember kemény munkája az, hogy végül 2 hét alatt, az 1000 négyzetméteres színpad és a szintén 1000 négyzetméteres nézőtér és kiszolgáló egységek felépüljenek.

A hőség ellenére is keményen dolgoznak. Fotó: Kocsis Alíz / SzegedMa

Arról egyébként biztosítottak minket, hogy a nézőtér és a színpad is teljesen biztonságos, hiszen egy teljesen rutinos csapat dolgozik az építkezésen, illetve természetesen tűz és balesetvédelmi szempontból is mindig alaposan átnézik. A forgószínpadot és különleges megvilágítást már megszokhattuk a Szegedi Szabadtéri Játékoktól, de idén is készülnek különlegességekkel, ám azokról sejtelmesen csak annyit árultak el nekünk, hogy maguk a díszletek lesznek igazán érdekesek. Egyedül annyit sikerült megtudnunk tőlük, hogy már a legelső produkcióhoz, a Rigolettohoz is készül egy látványosság, ami nem más, mint óriási bohócsipka. Az építkezés kapcsán a Szabadtéri sajtóreferense még megemlítette, hogy ezúttal a világítótornyok valamivel magasabbak lesznek. Szaknyelven szólva, egy taktust építenek hozzá még mindkét toronyhoz, amitől azok minden eddiginél magasabbra nyúlnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.