Szórakozás

Van-e létjogosultsága Szegeden a rockzenének? Szétnéztünk!

Van-e létjogosultsága Szegeden a rockzenének? Szétnéztünk!

2018. április 28., szombat
Van-e létjogosultsága Szegeden a rockzenének? Szétnéztünk!

Mintegy 400 rocker állt össze múlt szombaton, hogy Tankcsapdát, Sun Cityt, Billy Idolt és Blurt játszanak közösen. Botka László polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a rock és Szeged egymásra talált. Körbenéztünk, hogy ez mit is jelent.

Undergroundban nagyot megy a Napfény városa

A Széchenyi térről a rakpart felé sétálva csak a Retro számíthat emblematikus bulihelynek a közelben, azonban a klub és a Tisza Hotel között hétvégente fiatalok fújják a füstöt. A Gin Tonic előtt állnak, ahol rendszeresen tartanak metál koncerteket – a múlthéten például két este is itt szórakozhattak a műfaj rajongói.A pincehelyiség ugyan a fellépők szerint nem éppen ideális koncerthelyszín, viszont ez sem akadályozta meg a közönséget abban, hogy a Don Gatto együttes koncertjén crowdsurfingezni kezdjenek el. Azonban nem csak egy tűzoszlopa van a szegedi rockéletnek, hiszen a Városi Rock Klubban szintén rendeznek fellépéseket. Legutóbb az egyetem Bölcsészettudományi Karának és a Zeneművészeti Karnak az együttesei léphettek fel a Stefánián található helyen. Ennek ellenére azok is megtalálhatják a kedvükre való rockzenét, akik a populárisabb együtteseket kedvelik. Az IH-ban és a Jate Klub színpadán az utóbbi pár hétben fellépett a Kowalski meg a Vega és a Supernem is.

Elférne Szegeden egy A38

Gajda Ferenc, a Szeged Rocks egyik szervezője globális problémának tartja, hogy nem járnak a fiatalok koncertekre és ez a rockzenei kínálaton is meglátszik Szegeden. A Nielsen kutatása alapján a tavalyi évben először szorult le a rock a zenei műfajok népszerűségi trónjáról, helyét a rap vette át a lemezeladási adatok alapján. Gajda szerint azonban nem is ez a probléma. – Bárki bármit mond, az internet és a számítástechnika elterjedésével az emberek kezdenek ellustulni és ezért sem járnak koncertekre. A Szeged Rocksszal például pont azt akartuk elérni, hogy legyen egy olyan élőzenés esemény, amire el tudnak jönni az emberek és megismerkedjenek ezzel a műfajjal – magyarázta. Kifogásolja azt is, hogy folyamatosan emelkednek a fellépői gázsik, így sokkal költségesebb egy olyan koncertre elmenni, amit érdemes megnézni. – Tőlünk északabbra, Szlovákiában vagy Csehországban az emberek még mindig járnak koncertekre. A nagy külföldi együttesek nagyobb kedvvel választják őket, mert nagyobb valószínűséggel vannak a koncerten. Haragszom a multikra, mert 10-20 évvel ezelőtt bevezették az ingyenes rendezvényeket, ahol a család egy kulturális programot kipipál, de pont olyan sekélyes produkciókat lát, melyekkel a kereskedelmi tévék nyakon öntik az embereket – érvelt Gajda. A városi viszonylatokról elmondta, hogy a 90-es évek elején működő neves klubok fele mára vagy bezárt, vagy profilt váltott. – Legendás hely volt a Kiszöv Klub, a Rock Klub elődje. Az East együttes is onnan indult – idézte fel. – Nemrégiben bezárt a Garaboncziás és a Rongy is, de mindig látom, hogy valaki nekiindul, próbálkozik, de sajnos sok tényezőn múlik a siker. De Szegeden mindenképp elférne egy új hely, ami nagyon hasonlóan működhetne a budapesti A38-hoz a többezer külföldi egyetemista miatt. Olyan helyet tudnék elképzelni, ami a szó legnemesebb értelmében képviseli a multikulturalizmust, minden műfaj elférne egymás mellett a jazztől a deathmetálig. Úgy gondolom, hogy egy ilyen hely akkora közönséget vonzana be, mint az IH vagy a Jate – vezette le Gajda.

Fotó: Kiss János

Szolnoki szemmel masszív a szegedi rockélet

Öt év után először koncertezett Szegeden a szolnoki Over My Dawn zenekar, melynek gitárosa, Kövecses Evelin mesélt tapasztalatairól. – Mikor hat éve Szegedre költöztem, akkor még virágzott itt az underground zenei élet. Igazi kultúrsokk volt nekem szolnokiként, hogy van a fővároson kívül olyan hely, ahol működnek ezek a dolgok. Akkor még működött a Noir, a Zero és a Rongy is, ahol koncerteket szerveztek – emlékezett vissza Evelin. Koncertre járóként végigkövette, ahogy sorra zártak be a város klubjai. – De valahogy mindig túléltük és nem tűnt el teljesen ez a vonal. Először a LIVE (mai Gin Tonic – a szerk.) nyitotta meg kapuit, utána a Várkertben volt elég sok koncert, illetve a Grand Café mozitermében is. – Szerintem a szegedi rockközeg király, mert hétköznap is szívesen járnak el az emberek, legfeljebb kicsit fáradtabban jelennek meg a munkahelyen másnap – jegyezte meg viccesen Evelin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.