Hírzóna

Legfeljebb 311 ezer szavazatot nem számoltak meg még

Legfeljebb 311 ezer szavazatot nem számoltak meg még

2018. április 10., kedd
Legfeljebb 311 ezer szavazatot nem számoltak meg még

Még legfeljebb 310 980, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számoltak meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazókból, a külképviseleteken voksolókból és azoknak a szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még "várják".

Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán nem lakóhelyükön, hanem már magyarországi településen, vagy a 118 külképviseletének egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe. A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 285 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis "várják" a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket.

Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat vasárnap, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerültek még hétfőn. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába.

Az NVI ezt követően választókerületenként szortírozza ezeket a szavazatokat, majd eljuttatja a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely szombaton felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat. A választás országos részvételi eredményét csak a függőben lévő voksok megszámlálását követően, illetve a levélben szavazók szavazatainak összeszámlálása után lehet megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján. A választás napján az NVI hétszer is közölt napközbeni részvételi adatokat: a szavazatszámláló bizottságok ugyanis a nap folyamán nyomon követik, hány választópolgár járult az urnákhoz és ezen adatok összegzéséből készülnek a napközbeni jelentés adatai.

A napközbeni részvételi adatok mind a 10 285 szavazókörből megérkeznek, a vasárnap 18:30-kor közölt összesítés alapján a választási részvétel 68,13 százalékos volt. Az NVI vasárnap este 7 órakor is közölt egy részvételi adatot (67,08 százalék), ez azonban csak a 10 179 szavazókör adatát tartalmazza, ahol felbontották az urnát,összeszámlálták a szavazatokat és jegyzőkönyvet állítottak ki róla.

A

www.valasztas.hu

oldal adatai szerint az "utazó" szavazatokra váró 106 szavazókörbe összesen legfeljebb 310 980 szavazatot várnak: ez a szavazókörben leadott (a szavazókörhöz tartozó "normál" szavazatokból), a külképviseleti névjegyzékben lévők szavazataiból és az átjelentkezett választópolgárok szavazataiból áll össze.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.