Sport

Kozák Danuta: Egyelőre küzdök magammal és a szervezetemmel

Kozák Danuta: Egyelőre küzdök magammal és a szervezetemmel

2018. április 23., hétfő
Kozák Danuta: Egyelőre küzdök magammal és a szervezetemmel
Hatvan ország közel ezer versenyzőjét várják Szegedre, a május 17. és 20. között sorra kerülő gyorsasági kajak-kenu világkupára, amely rendezési és sportszakmai szempontból is a jövő évi, ugyanitt sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokság főpróbája lesz.   A magyar szövetség (MKKSZ) hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az idei évben elsősorban nem érmekben mérik majd a sikert. A cél az, hogy a szezon végére kialakuljon az a 20-30 fős csapat, amely eséllyel száll harcba jövőre, s megszerzi a maximális számú kvótát a 2020-as, tokiói olimpiára.
Ahogy Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke elmondta, feszes szezon előtt állnak, s ezzel párhuzamosan már most megkezdődött a felkészülés a jövő évi vb-re, amelyen az ötkarikás indulási jogok közel hetven százaléka talál majd gazdára. A vk mellett augusztusban egyetemi és főiskolai vb-t rendeznek Szolnokon, novemberben Budapest ad majd otthont a nemzetközi szövetség kongresszusának, szeptember elején pedig vízisprint versenyt szerveznek a Városligetbe - sorolta.
"Magasak az elvárásaink önmagunkkal szemben. Szeretnénk folytatni azt a munkát, amely az elmúlt két és fél évtizedben a kajak-kenut Magyarország legeredményesebb olimpiai sportágává tette" - jelentette ki. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a téli edzőtáborok jól sikerültek, következhet - május elején - a rangsoroló viadal. Ez férfi K-4 500 méteren már válogató lesz - a várhatóan mintegy hatvan fős mezőny tagjainak K-1 400 méteren kell jó teljesítmény nyújtania -, illetve a vk-csapat kialakításában is szerepet játszik. A szegedi regattára, amelyen számonként és nemzetenként két-két egység szállhat vízre, ezzel együtt elsősorban a tavalyi vb teljesítményei alapján nevezik a magyar versenyzőket.
A szakember hozzátette: női kajakban a visszatérőkkel - Kozák Danutával, Douchev-Janics Natasával, Csipes Tamarával és Szabó Gabriellával - óriási csatákra számít, s reméli, hogy férfi kenuban előrelépést tapasztal majd a tavalyi évhez képest. Férfi kajakban is lesz két visszatérő: az egyformán doppingeltiltását letöltő Dudás Miklós már a rangsorolón, Dombvári Bence pedig a második válogatón versenyezhet ismét.
A szülési szabadsága után újra készülő, ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta elárulta: sok sérüléssel és betegséggel küzdött az őszi-téli időszak során, s egyelőre még nem tudja, mit tud kihozni az idei esztendőből. Nagy valószínűséggel a május eleji rangsorolón és a vk-n nem indul el, leginkább a későbbi válogatókra készül. "Egyelőre küzdök magammal és a szervezetemmel" - fogalmazott.
A háromszoros ötkarikás bajnok, idén 40 éves Kammerer Zoltán pályafutása 31., ezen belül 23. felnőtt szezonjára készül, s mint mondta, bár nehéz lesz, megpróbál bekerülni az 500 méteres négyesbe. Berényi Péter, az MKKSZ szervezési igazgatója a májusi, szegedi vk kapcsán elmondta: az idei verseny sokban különbözni fog a tavalyitól, és számukra is főpróba lesz a 2019-es vb-re.
"A Maty-éri pálya felújítsa már megkezdődött, de ez nem fogja befolyásolni a lebonyolítást. Egy teljes hétvégés családi programot kínálunk, amelyre ingyenes a belépés." - mondta kedvcsinálóként, hozzátéve, hogy a sportolók bemutatása és az egész verseny helyszíni kommentálása kapcsán újdonságokkal készülnek. "Az is újdonság lesz, hogy a győztesek közvetlenül a nézők előtt szállnak majd ki a partra" - tette hozzá.
A vk szlogenje az, hogy Need for Speed - a kampányfilm egy Forma-1-es versenyhez hasonlítja a kajak-kenu futamot. A sajtótájékoztatón egyben bejelentették, hogy a szövetséget 2020-ig támogató Mercedes-Benz Hungária Kft. kibővíti egyéni szponzoráltjai körét. Horváth Bence, a cég PR-menedzsere közölte, hogy az eddigi márka nagykövet Kozák Danuta és Kammerer Zoltán mellett mostantól további két kajakos, Takács Tamara és Kopasz Bálint is egy-egy autót kap használatra.
Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára örömét fejezte ki, hogy a magyar kajak-kenu megszerezte a maximális számú, négy kvótát az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Kiemelte, az Emmi az idei vk-t 60 millió forinttal támogatja, s már a jövő évi vb előkészületeire is átutalt az MKKSZ-nek 160 millió forintot. A 2018-as gyorsasági kajak-kenu idény két fő versenye a júniusi, belgrádi Eb, valamint a portugáliai Montemor-o-Velhóban augusztusban sorra kerülő vb lesz. (MTI)  

       

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.