/

“Ha heti 5 ezerből élsz elkezdesz izzadni, ha a csaj desszertet kér”

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Forrás: internet

Buli és csajozás – kívülálló szemmel így jellemezhető az egyetemi élet. Azonban az diákok életét nem csak a zárthelyik és a vizsgaidőszak nehezítik meg. Hanem maga a megélhetés is.

– Heti szinten 10 ezer forintból élek itt, Szegeden, amit épp úgy be tudok osztani, hogy elég legyen. Korábban heti 5 ezret hoztam csak magammal, de az elég szűkös, ha csajozni próbálsz. Elkezd izzadni az ember, amikor látod, hogy még desszertet is kér a lány – jegyezte meg Bárány Olivér, elsős néprajzszakos hallgató. Olivér az egyetemi hallgatói önkormányzatnál is dolgozik, illetve az egyetemi rádió egyik műsorvezetője.

Kocsis Olivér heti 10.000 forint zsebpénzből tengődik. Fotó: Kocsis Alíz

– A baj az, hogy ha ennél több pénzből kéne gazdálkodnom, azt is ugyanúgy el tudnám költeni az utolsó fillérig – tette hozzá. Olivér kollégiumban lakik, hetente 2400 forintot költ cigarettára.

Eke Krisztián havi 70.000 forintból tengődik havonta. fotó: Kocsis Alíz

– Angliában dolgoztam, csak így tudom finanszírozni a megélhetésemet – magyarázta Eke Krisztián, aki földrajzot tanul a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Karán. Elmondása szerint havonta 70 ezer forintot költ az alapvető szükségleteire, de ebbe beletartozik az is, hogy kollégiumban él. – Szívesen költöznék albérletbe, de már olyan díjak vannak, mint Pesten, a diákmelóért pedig ugyanúgy a felét fizetik itt – nevette el magát. Szerinte az ideális bérleti díj 35 ezer forint körül mozog egy egyszobás garzonért.

 

Az önálló albérlet csak a gazdagok kiváltsága

Az egyetemisták jellemzően szobát bérelnek Szegeden, melynek ára havi leosztásban 20-30 ezer forint között mozog, ehhez jár még a rezsi. Az az egyetemista, aki még dohányzik is, akár egy újabb 20-30 ezres tétellel növelheti költségeit a jelenlegi dohányárak mellett. Napközben a központi egyetemi épületek, így az Ady tér, valamint a Dóm tér környékén pékségekben, kifőzdékben haraphatnak valamit, de a pár száz forintos menütől az 1500 forintosig széles a választék.

Csányi Balázs havi 15.000 forintot játszik el Tippmixen. Fotó: Kocsis Alíz

– Mi havi 45 ezer forintot költünk albérletre a barátnőmmel, a bulikat pedig már úgy érzem, hogy kinőttem – fejtette ki Csányi Balázs, aki hulladékgazdálkodást tanul. – Tippmixre viszont elmegy havi 15 ezer az biztos – jegyezte meg viccesen. – Inkább nem eszek, de kaját úgyis tudunk hozni otthonról. Az utazás pedig 11 ezer forint Szolnokra, viszont én helyi bérletet már nem is kapok, de szükségem sincs rá – érvelt.

Az egyetem állami ösztöndíjas nappali tagozatos hallgatóinak a 90 százaléka kaphat városi bérletet, ami a kezdődő szemeszterre érvényes. Egy havi városi diákbérlet 4 ezer forintba kerül.

Az viszont változó, hogy ha a tandíjat figyelmen kívül hagyjuk, mennyibe kerül maga a tanulás. Vannak olyan szakok, ahol nincs szükség tankönyvek vásárlására, de maga a fénymásolás és a nyomtatás sem kerül oldalanként pár forintnál többe. Ezzel csak a szorgalmi időszak végén szoktak megküzdeni az órán nem jegyzetelő egyetemisták, akik a csokiért vagy sörért lebarterezett jegyzeteket nyomtatják ki.

Franciska szerint Szegeden sokkal olcsóbb az élet, mint Budapesten és még biciklivel is biztonságosabban lehet közlekedni, mint a fővárosban. Fotó: Kocsis Alíz

Gera Franciska sokat hezitált, hogy Budapesten vagy inkább Szegeden tanuljon tovább, végül az utóbbit választotta. – Lényegesen olcsóbb itt a megélhetés és az is tetszik, hogy itt minden egy helyben van, biciklivel tudok közlekedni. A könyvtár is nagyon tetszik – fogalmazott az orvostanhallgató. Franciska az itteni társaságával inkább a Vitéz utcai vendéglátóhelyeket szokta látogatni, ahol esetenként 5 ezer forintot költ el egy este. – Havonta 26 ezer forint a bérleti díjam, ezt szociális- és tanulmányi ösztöndíjból szoktam finanszírozni – mondta.

Előző sztori

Angela Merkel: Meg kell akadályozni az illegális migrációt

Következő sztori

Nézd meg, hogy ugrál a szegedi célban a fitt-modell versenyzők szexszimbóluma Kiss Virág