Politika

Botka László megvesztegetéséről beszélt egy vádlott

Botka László megvesztegetéséről beszélt egy vádlott

2018. április 5., csütörtök
Botka László megvesztegetéséről beszélt egy vádlott

Botka László MSZP-s politikus, szegedi polgármester, korábbi miniszterelnök-jelölt megvesztegetéséről beszélt egy vádlott a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön megtartott tárgyaláson.

F. Attilát az ügyészség azzal vádolja, hogy pécsi ingatlanügyletek kapcsán 200 milliós költségvetési csalást - lényegében áfacsalást - követett el tíz évvel ezelőtt, a 2000-es évek második felében. Az ügyészség a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. F. Attila az eljárás során tagadta bűnösségét. F. Attila büntetőperének csütörtöki tárgyalásán felolvasta írásbeli vallomását, mely szerint Botka László tájékoztatta a pécsi Szent István aknáról, és ahhoz sikerült találnia német nagybefektetőt 2000-ben. A milliárdos nagyságrendűnek ígérkező projekt azonban éveken keresztül "egy helyben topogott".

A vádlott elmondta, hogy 2004-ben "váltás" volt a Gazdasági Minisztériumban, majd Botka László javaslatára Botka és Toller László - azóta elhunyt - akkori pécsi szocialista polgármester "kézbe vette" az ügyet. A projekt előmozdításának egyik feltétele volt, hogy fizessenek a két szocialista politikusnak 250 millió forint készpénzt.

Ez a német befektető számára "komoly dilemma volt", de már sokat költött a projektre, ezért nem volt választása - jegyezte meg a vádlott. Hozzátette: a 250 millió forint kenőpénzt több részletben ki is fizették a két szocialista városvezetőnek. Egy alkalommal - elmondása szerint - maga F. Attila vitt reklámszatyorban 50 millió forintot, amit Botka és Toller át is vett egy a Parlament közelében lévő étteremben. A beruházás végül a 2008-as válság miatt meghiúsult - jegyezte meg a vádlott.

F. Attila hangsúlyozta, hogy a vádirattal ellentétben nem fiktív, áfacsalásra irányuló ügyletről volt szó, hiszen a projekt éveken át húzódott és sok tízmillió forintot ki is fizettek bér- és rezsiköltségekre. A vádlott kérdésekre nem kívánt válaszolni, de kijelentette: tanúk és szakértők fogják bizonyítani ártatlanságát.

A bíró figyelmeztette a vádlottat a hamis vád tilalmára, mely szerint a vádlott védekezésének egyetlen korlátja, hogy mást hamisan bűncselekmény elkövetésével nem vádolhat. F. Attila fenntartotta vallomását.

A büntetőper májusban tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. A csütörtöki tárgyaláson elhangzott, hogy F. Attila ellen más büntetőeljárás is van folyamatban.

(MTI)

Botka László tagadja a vádakat

Botka László tagadja a vádakat, korábban jelezte azt is, feljelentést tesz hamis tanúzás, rágalmazás miatt. A maihír megjelenése előtt, a szegedi városháza már közleményt küldött az üggyel kapcsolatban, amelyet

IDE kattintva

olvashat el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.