Gazdaság

Zentával közös programba kezd Ópusztaszer

Zentával közös programba kezd Ópusztaszer

2018. március 29., csütörtök
Zentával közös programba kezd Ópusztaszer

Az Élő archívumok - A közös kulturális örökség ereklyéi címmel indult el március elején a közös Szerb-Magyar projekt, mellyel agrár-kulturális értékeket próbálnak megmenteni.

A 174299 eurós uniós támogatással létrejött kulturális örökségmentéshez az Ópusztaszeri nemzeti park 5637 euró önerőt rakott hozzá, a magyar állam pedig 11274 eurót.

A 2020 február végéig tartó projektben nem csak tudományos kutatások, hanem gyermek és ifjúsági táborok is indulnak jövő nyáron, illetve, 2019 őszén vándorkiállítás nyílik, aminek első állomása Ópusztaszer, majd Szegeden, Szabadkán és Zentán lesz megtekinthető.

A programban az 1979 óta gyűjtött mezőgazdasági gépeket restaurálják, majd állítják ki, egy korabeli uradalmi gépszínben.

B. Nagy László, országgyűlési képviselő szerint nem mindegy, hogy milyen gazdasági kapcsolatokat ápolunk a környező országokkal, és ezért is jó ez a projekt, mert lehetőséget ad a pozitív kapcsolatápolásra Szerbiával. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének meglátása szerint a projekt legnagyobb erőssége, hogy a jelenben a múlt közös erősségeit megőrizzük. Kertész Péter, az Ópusztaszeri történeti emlékpark igazgatója, mondandóját egy kis viccel kezdte. Hajnal Jenő beszéde alatt a kivetítőn felvillant értesítés, arra emlékeztette őket, hogy a vírusvédelmi szoftverük elavult. Az igazgató pedig megjegyezte, hogy az ilyen projektek arra is jók, hogy ezeket a számítógépes programokat frissítsék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.