Zentával közös programba kezd Ópusztaszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi címmel indult el március elején a közös Szerb-Magyar projekt, mellyel agrár-kulturális értékeket próbálnak megmenteni.

A 174 299 eurós uniós támogatással létrejött kulturális örökségmentéshez az Ópusztaszeri nemzeti park 5637 euró önerőt rakott hozzá, a magyar állam pedig 11 274 eurót.

A 2020 február végéig tartó projektben nem csak tudományos kutatások, hanem gyermek és ifjúsági táborok is indulnak jövő nyáron, illetve, 2019 őszén vándorkiállítás nyílik, aminek első állomása Ópusztaszer, majd Szegeden, Szabadkán és Zentán lesz megtekinthető.

A programban az 1979 óta gyűjtött mezőgazdasági gépeket restaurálják, majd állítják ki, egy korabeli uradalmi gépszínben.

B. Nagy László, országgyűlési képviselő szerint nem mindegy, hogy milyen gazdasági kapcsolatokat ápolunk a környező országokkal, és ezért is jó ez a projekt, mert lehetőséget ad a pozitív kapcsolatápolásra Szerbiával.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének meglátása szerint a projekt legnagyobb erőssége, hogy a jelenben a múlt közös erősségeit megőrizzük.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri történeti emlékpark igazgatója, mondandóját egy kis viccel kezdte. Hajnal Jenő beszéde alatt a kivetítőn felvillant értesítés, arra emlékeztette őket, hogy a vírusvédelmi szoftverük elavult. Az igazgató pedig megjegyezte, hogy az ilyen projektek arra is jók, hogy ezeket a számítógépes programokat frissítsék.

Előző sztori

Gazembereket ítéltek el Szegeden

Következő sztori

Közös képet posztolt férjével Hosszú Katinka