Kultúra

Nem mind jó, ami Oscar díjas – A víz érintése kritika

Nem mind jó, ami Oscar díjas – A víz érintése kritika

2018. március 5., hétfő
Nem mind jó, ami Oscar díjas – A víz érintése kritika

A mozikban jelenleg futó és az Oscaron a legjobb film díját megkaparintó A víz érintése Guillermo del Toro legújabb alkotása. A híres rendező sok jó filmet álmodott már vászonra, de ezzel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

A rendező munkáiról valóssággal süt, hogy mi az, amit a pénzért, és mi az, amit a saját művészi hajlamainak kiélése miatt készít. Az előbbieknél szinte kivétel nélkül azt érezni, hogy csak a kötelezőt teszi bele. Olyan, legyünk már túl rajta, hogy megkapjam a fizucsekket téma, míg az utóbbiak azok, amik miatt azt mondjuk, hogy megéri moziba járni.

A víz érintése

az utóbbi kategóriába esik, de sajnos nem lett olyan jó, mint a korábbi munkái. Persze ennek a megítéléséről ő maga tehet, hiszen ő rakta önmagának ilyen iszonyatosan magasra a lécet az olyan filmjeivel, mint az

Ördöggerinc

, vagy mint

A faun labirintusa

.

Az Oscar díj már csak azért is fura, mert, ahogy arról például a The Guardian írt, még plágiumbotrányba is keveredett. A vád szerint egy színdarabból lopta az ötletet, de mi találtunk egy olyan 2015-ös rövidfilmet, ami szintén kísértetiesen hasonlít del Toro alkotására.

Amennyiben ettől eltekintünk, mert miért ne juthatna több embernek is az eszébe hasonló történet, még mindig akadnak bajok a filmmel. A lény és a lány közötti ismerkedés egy montázzsá való rövidítése, a megalkotott világtól életidegen Disney hangulat, és az olyan logikai bukfencek, minthogy a szupertitkos lényhez a takarítónő akkor megy be felügyelet nélkül, amikor akar, nem kicsit rombolják a minőséget.

Forrás: Bull Productions

Természetesen ezek mellett akad még egy rakat pozitívum is. Simán lehetne a film akár 3 órás is, de úgy érezni, hogy visszavágták 2 órára. A nézőben lesz is egy kis hiányérzet, mintha pár jelenetet nem látott volna miközben a kukoricás dobozban turkált. Ám ha egy filmmel az a bajunk, hogy túl rövid, akkor nem mondhatjuk rá, hogy nézhetetlen. Ugyanis a rendezőnek már szinte névjegyévé vált mesés tündérvilág szerű képek, az élet gyötrelmei és szépségei egymás mellé állítva, és a hibátlan színészgárda mind a film értékei mellett szólnak. Röviden azt lehetne mondani, hogy A Víz érintése nem a legjobb munkája del Toro-nak, de még így is sokkal jobb, mint a vetített filmek többsége. A legjobb filmnek járó Oscar-díjat mégis kicsit soknak érezzük, hiszen még a Három óriásplakát is jóval többet adott a nézőknek, sokkal kevesebb hibával, mint a vízi lény és a takarítónő szerelme. Borítókép: MAFAB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.