Közélet

Már több mint ötven SZEVIÉP-károsult igényelt kártérítést

Már több mint ötven SZEVIÉP-károsult igényelt kártérítést

2018. március 13., kedd
Már több mint ötven SZEVIÉP-károsult igényelt kártérítést

A Szeviép Zrt. több mint ötven kifizetetlen alvállalkozója nyújtotta már be igénybejelentését a kárrendezésre - közölte Szabó Bálint kedden Mórahalmon.

Az alvállalkozók egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a mórahalmi kormányablak előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, egy hete jelent meg a kárrendezéséről szóló kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek nyolc év után megkaphassák tisztességesen elvégzett munkájuk ellenértékét.

A jogász bízik abban, hogy a szükséges dokumentumok benyújtását követően a hónap második felében megtörténik az alvállalkozók kifizetése is. A 106 még működő alvállalkozó kárrendezésre mintegy 3 milliárd forint állami forrás szükséges.

Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott közölte, az igénybejelentések az ország bármelyik kormányablakában benyújthatók március 31-ig. A kormányhivatalok a dokumentumok ellenőrzését követően elkészítik a támogatási okiratot, a kifizetést pedig a Magyar Államkincstár teljesíti - tudatta a szakember. A kormányrendelet szerint a méltányosságon alapuló kárrendezésben azok a mikro-, kis- és középvállalkozások részesülhetnek, amelyeknek az építőipari cég felszámolási eljárásában nyilvántartásba vett vagy a felszámoló által igazoltan behajthatatlan követelése, a büntetőeljárásban bejelentett polgári jogi igénye, illetve olyan követelése van, amelynek érvényesítése érdekében polgári eljárás folyik. Nem jogosult a kárrendezésre a Szeviép Zrt. kapcsolt vállalkozása, valamint pénzügyi intézmény és pénzforgalmi szolgáltató. A kárrendezés maximális mértéke a csekély összegű támogatásokra vonatkozó uniós rendelet alapján nem haladhatja meg a 200 ezer, közúti árufuvarozást végző vállalkozás esetében a 100 ezer eurót. A károsultakat megillető követelés a kárrendezési összeg és járulékai erejéig a magyar államra száll át.

A Szeviep Zrt. 2009. április 18-án vált fizetésképtelenné, majd az eredménytelen csődeljárást követően a bíróság 2010. augusztus 13-án rendelte el a cég felszámolását. A rendelkezésre álló határidőn belül 490 hitelező 5,87 milliárd forint igényt jelentett be.

A Szeviep Zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróság előtt. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján a vállalkozás vezetőinek döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben, vagy részben a Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportszervezeteknek.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.