Gazdaság

Tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében

Tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében

2018. február 21., szerda
Tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának mai szavazásán a képviselők elfogadták a villamosenergia piac jövőjét meghatározó jogszabálycsomagot. A villamosenergia piaci rendelet és irányelv felülvizsgálata további lépés az Energiaunió, az egységes, fogyasztó-központú energiapiacok megvalósítása felé.

Gyürk András, a magyar néppárti képviselőcsoport delegációvezetője, a szakbizottság tagja elmondta: „

A tagállamok nem veszthetik el azon lehetőségüket, hogy a lakosság érdekében beavatkozzanak az energiaárak alakulásába”.

Budapest, 2009. január 7.
Egy gáztûzhely lángrózsái égnek egy budapesti lakás konyhájában. A magyarországi tárolókban még mindig 3 milliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendõ. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. közlése szerint a tárolókból a maximális, napi 51,5 millió köbméter kivét heteken keresztül fenntartható.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A jelentéstevő javaslatának szigorúságához képest sikerült egy lényegesen megengedőbb szövegtervezetet kialakítani a szabályozott árak kivezetésére vonatkozóan - de a siker nem teljes. Még mindig időbeli korláthoz és egyéb feltételekhez kötött az árszabályozás fenntartása a háztartások körében, ezzel szűkítve a tagállamok hatáskörét a lakossági energiaárak féken tartásában. „Üdvözlöm a tervezett jogszabály szövegének alakulását, ugyanakkor bízom abban, hogy a Tanáccsal és az Európai Bizottsággal történő további egyeztetések során sikerül megfelelő keretekbe illeszteni az árszabályozást. Ez egy olyan kérdés, amiben nem tudunk engedni. A fogyasztók érdekeinek védelme az elsődleges feladatunk, és én úgy látom, hogy Magyarországnak szüksége van erre az energiapolitikai eszközre - tette hozzá Gyürk András. A jelentés első tervezete radikális módon írta elő a szabályozott árak minél hamarabbi kivezetését, nagyon rövid átmeneti időszak lehetővé tételével. Többek között a Gyürk András által leadott módosító javaslatoknak köszönhetően a mostani, kompromisszumos verzió feltételekhez kötötten megengedi a szabályozott árak alkalmazását 10 év időtartamra. A tanácsi verzióban nem szerepel időkorlát, a cél az, hogy a későbbi tárgyalások során ez az álláspont érvényesüljön. A néppárti EP-képviselő hozzátette: a jóváhagyott villamos energiapiaci rendeletben is vannak olyan témák - mint például a kapacitásmechanizmus bevezetésének lehetősége -, ahol a parlamenti álláspont nem tökéletes, de ebben az esetben is a tanácsi szövegre lehet majd támaszkodni a háromoldalú egyeztetések során. „Ha azonban nem lesz számunkra megfelelő a szöveg, akkor a végső szavazáson nem fogjuk tudni támogatni a javaslatot” - hívta fel a figyelmet Gyürk András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.