Balhé

Kukkolta dolgozóit a szegedi Auchan: 15 milliós bírságot kaptak - frissítve!

Kukkolta dolgozóit a szegedi Auchan: 15 milliós bírságot kaptak - frissítve!

2018. február 7., szerda
Kukkolta dolgozóit a szegedi Auchan: 15 milliós bírságot kaptak - frissítve!

A szegedi bevásárlóközpont nem csak a jogszabályokat sértette meg ezzel, hanem a dolgozóit is. Sőt!

Egy volt Auchan dolgozó kereste meg lapunkat, aki azt állítja: "kukkolták" őket a főnökeik.A férfi diszpécser volt. Azt mondja, többször is jelezte a feletteseinek azokat az adatvédelmi, tűzvédelmi és munkavédelmi szabálytalanságokat, amiket tapasztalt - miközben a munkáját végezte. - Ennek az lett a vége, hogy közölték, vagy elmegyek közös megegyezéssel, vagy felmondással távolítanak el. Mivel hat gyerekes családapa vagyok ezért a közös megegyezést választottam - magyarázta. Elmesélte azt is, annál is inkább a közös megegyezést választotta, mert megfenyegették.

"Írásbeli figyelmeztetéssel jelezték, hogy mi vár rám, ha eljár a szám. Ezt a szankciót egy kimásolt kamerafelvétellel próbálták bizonyítani, amit egyrészről jogtalanul üzemeltettek, másrészről megsértették a személyiségi jogaimat. Ezek után tettem bejelentést a NAIH-nál"

- mesélte nekünk. Megtudtuk, az Auchan Magyarország Kft. a napokban 15 milliós büntetést kapott, mert kiderült, hogy

6500 dolgozójukat és a vásárlókat is érinti a megfigyelés.

A határozat egy részében az is szerepel, hogy melyik kamerákat kifogásolták. Ezek a Diszpécser szoba, Hitelpult, Vevőszolgálat, Recepció, és végül az Átvizsgáló. Ez utóbbi az a szoba, ahol a lopás gyanújával bekísért vásárlók öltözékét és táskáit nézik át.

Az ügyben megkerestük az Auchant is a kérdéseinkkel, hogy az érintett úriembert miért érték szankciók, valamint, hogy a megfigyelések azóta is ugyanúgy zajlanak-e, amire a következő kitérő választ kaptuk:

"Az Auchan Retail Magyarország vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság január 25-én kelt határozatának megállapításait. Vállalatunk számára kiemelten fontos, hogy működése során minden esetben kövesse a hatályos törvényi előírásokat. Ezt szem előtt tartva továbbra is mindent elkövetünk, hogy adatkezelési gyakorlatunk valamennyi jogszabálynak illetve szakmai ajánlásnak megfeleljen."

Nos, köszönjük a választ, de ezzel igazából egyik kérdésünket sem sikerült megválaszolniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.