Közélet

A holokausztnak Vásárhelyen is voltak Roma áldozatai

A holokausztnak Vásárhelyen is voltak Roma áldozatai

2018. február 24., szombat
A holokausztnak Vásárhelyen is voltak Roma áldozatai

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium lakói és tanárai tettek látogatást pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen.

A csoportot vezető Mészáros Ferenc, a hat éve működő szakkollégium igazgatója elmondta: harminc diákjuk a megyeszékhely felsőoktatási intézményeiben tanul, s az intézmény célja, hogy hallgatóik amellett, hogy saját területük kiváló szakemberei legyenek, erős identitással is rendelkezzenek és ennek segítésére olyan kulturális és közéleti rendezvényeket szerveznek, amelyek segítik a fiatalokat az értelmiségivé válás útján. A kommunizmus áldozatainak emléknapja közeledtével szervezték meg a vásárhelyi közgyűjteményekben tett látogatásukat, amelyen a szakkollégium valamennyi hallgatója és munkatársa részt vett. Az Emlékpont állandó kiállításán és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a csoportot, megismertetve őket Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetével. A látogatók azzal a ténnyel is megismerkedtek, hogy a holokausztnak Vásárhelyről is voltak roma áldozatai is, akik közül sokak munkaszolgálatosként teljesítettek fegyvertelen szolgálatot a fronton. A látogatás végén Mészáros Ferenc kijelentette: szükség van az emlékhelyekre, s azokra az eseményekre, mint amilyennek a vásárhelyi látogatásuk is tekinthető, hogy a közösség felidézze a közelmúltban megtörtént tragikus eseményeket, hogy ilyen többé soha ne történhessenek meg újra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.