Gazdaság

61 milliárdot fordítanának fejlesztésekre

61 milliárdot fordítanának fejlesztésekre

2018. február 6., kedd
61 milliárdot fordítanának fejlesztésekre

Januárban 61 milliárd forintos keretösszeggel új felhívások jelentek meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból, ezek egyike a magyar mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységét ösztönzi - mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a keddi budapesti pályázati fórumán.

Pálinkás József hozzátette: igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kis- és középvállalkozásokat innovatívabbá tegyék, ennek érdekében minden eddiginél korábban hirdették meg a pályázatokat. A januári meghirdetés miatt a projektek megvalósítása is korábban indulhat - jelezte. Az NKFI Alap idén a vállalkozások innovációs, kutatási és fejlesztési (k+f+i) tevékenységét 30 milliárd forint, a kutatói-ipari együttműködéseket 31 milliárd forint keretösszegű pályázatokkal támogatja.

"Ez öt tematikus programot foglal magába a mesterséges intelligencia kutatásától a tiszta ivóvízzel kapcsolatos kutatásokon át a szegedi szuperlézeren végzendő kutatásokig."

Az idei legfontosabb változások között Pálinkás József még kiemelte: az új felhívásokra nem nyújthat be pályázatot az a vállalkozás, amelynél a vállalt saját erő meghaladja a cég saját tőkéjének felét, és a határidő után ezentúl nem lesz lehetőség a tervezett beszerzésre vonatkozó érvényes piacfelmérés beküldésére (hiánypótlására). Pálinkás József előadásában felidézte: 2015 és 2017 között kétezer új kutatás-fejlesztési és innovációs projektet indítottak a magyar vállalkozások mintegy 300 milliárd forint hazai és uniós forrásból. A kkv-k számára 2020-ig elérhető összesen 2120 milliárd forint uniós pályázati lehetőségből csak a k+f+i célú források 424 milliárd forintot tesznek ki. Az elmúlt három pályázati évet értékelve kifejtette: kiegyenlítetten nyertek el forrásokat a versenypályázatokon a kutatóhelyek és az innovatív vállalatok. Az egyetemek és a kutatóintézetek nyertes projektjavaslatainak a száma eddig 1895, míg a vállalkozásoké 1981, és mindkét szektor megközelítőleg egyenlő arányban, 300-300 milliárd forint elnyert támogatással gazdálkodhat. A beérkezett pályázatok egyharmada nyert támogatást 2015-2017 között, mintegy kétezer pályázat értékelése még tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.