Egyetem

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

2018. január 25., csütörtök
Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos, oktatási tevékenységgel - közölte Kun Emma, az SZTE Fizikai Intézet közkapcsolati felelőse az MTI-vel.

Az SZTE Fizikai Intézetének Dóm téri épületében tíz standon mutatnak be látványos és többségében kipróbálható kísérleteket, szimulációkat. A látogatók - akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők, s más idősebb érdeklődők is - megismerkedhetnek a molekuláris képalkotással, hallhatnak a kvantumfizika rejtélyeiről, megtanulhatják, hogyan lehet lézershow-t készíteni.A vendégeket két előadás is várja, először Ignácz Ferenc mutat be "hideg-meleg" fizikai kísérleteket, később pedig Tápai Márton Új ablak az Univerzumra: a gravitációs hullámok címmel beszél az elmúlt évek egyik legnagyobb fizikai felfedezéséről.

Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a csillagrobbanások, exobolygók és fekete lyukak világába. Kiemelt téma lesz a fizika és az élettudományok kapcsolata: az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai a mikrovilág titkaiból tárnak föl néhányat, fény és élet témakörben pedig interaktív biofizikai foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar udvarán 2016-ban felállított, monumentális, 11 méter magas légnyomásmérő eszköz, a Torricelli-cső működése is megfigyelhető majd.Ezen a napon az egyetem nagyintenzitású lézerlaboratóriumába is bepillanthatnak a vendégek. Itt kisebb csoportokban fogadják majd a látogatókat. A rendezvényen részt vesznek korábbi hallgatók, akik beszámolnak arról, milyen széles körben hasznosítható az egyetemen szerzett tudás. Emellett az érdeklődők külön standnál ismerkedhetnek meg a szegedi lézerközpont kínálta karrierlehetőségekkel, valamint a tudományos intézmény és az egyetem együttműködésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.