Novemberi Szerencsenapok Extra

Torrent, Netflix, vagy mozi? – Mutatjuk melyik a szegediek kiskedvence

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Körülnéztünk, hogy mi a helyzet a filmnézési szokásainkkal. Mennyit mozizunk, netflixezünk, illetve torrentezünk. Amit pedig találtunk, az nem túl meglepő.

Már csak azért sem lepődtünk meg, mert azt eddig is tudtuk, hogy az illegális letöltés népszerű az országunkban. Sőt, még arról is vezetnek listát, melyik sorozatokat szeretjük a leginkább ellopni. A Netflix, mint alternatív sorozat és filmnézési lehetőség csak nemrég jelent meg hazánkban, de már több, mint 34 ezer regisztrált felhasználója van. Ez a szám viszont még a felét sem közelíti meg az összes mozilátogató számának.

Ahogy azt Szabó Éva Andreától a Belvárosi Mozi vezetőjétől megtudtuk, hozzájuk körülbelül

81 ezer ember látogatott el 2016-ban a szegedi moziba,

és az idén még további emelkedésre számítanak. Szerinte ez ” a csillagok jó állásán” túl annak is köszönhető, hogy jó irányba változik a magyar filmipar. Erre egyfajta bizonyíték az is, hogy a náluk vetített nemrég Oscarra jelölt magyar alkotás, a Testről és lélekről című filmet folyamatosan teltházas vetítéssel adják.

Ám a moziba járás mellett, a három legnépszerűbb magyar bittorrent oldal adatai alapján úgy látszik, hogy

még mindig szeretjük lopni a filmeket és a sorozatokat.

A legtöbb felhasználót a széles körben ismert nCore-on lehet találni, ott összesen 767 934 ember nyúlja le a netről a cuccokat. Ezt a követi, a már picit zártabb közösség a bitHUmen, ahol havonta 100 ezer ember töltöget. Hozzájuk képest a majdnem 9 ezer fős TvStore szinte már elenyésző.

A sorozatos letöltős oldalon jelenleg a legnépszerűbb letöltött tartalmak az új Star Trek sorozat, Az X-akták új évadának az első része és a még mindig közönségfavorit Trónok harca. A filmes letöltéseknél pedig jelenleg a Sokkal több mint testőr és a Kincsem magyar produkció vezet.

Úgy tűnik tehát, hogy a torrent és a stream oldalak, illetve a mozik versenytársak, de igazából nagyon is jól megvannak egymás mellett.

Persze küzdhetnek a hatóságok a letöltések ellen, de netes kalózok mindig is lesznek, mert az ingyenes még mindig jobban tetszik az embereknek, mint az olcsó.

A Netlfix pedig lehet, hogy idővel majd hatással lesz a moziba járási gyakoriságra és a nézőszámra, de még nagyon újnak számítanak a piacon.

Előző sztori

Soros Györgytől kér tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Következő sztori

Térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás működtetésére lehet pályázni

Legutóbbi hasonló cikkek