Tudomány

Megkezdődtek a szakmai tanulmányi versenyek Csongrád megyében

Megkezdődtek a szakmai tanulmányi versenyek Csongrád megyében

2018. január 11., csütörtök
Megkezdődtek a szakmai tanulmányi versenyek Csongrád megyében

Megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Csongrád megyében.

A megmérettetésen a megye szinte minden szakképző iskolája képviselteti majd magát, az előzetes jelentkezések alapján 34 szakmában 432 tanulót vár a megyei versenyt szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ez a szám egyébként több mint 30 százalékos emelkedést jelent a tavalyi versenyzők számához képest, amelynek az elnyerhető vizsgamentesség lehet az egyik fő mozgatórugója – adta hírül a kamara. A versenyt országos szinten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. Csongrád megyében egyébként olyan szakmákban mérik össze tudásukat a tanulók, mint például az asztalos, a kárpitos, a mechatronikai technikus, a villanyszerelő, a fodrász, a kozmetikus vagy éppen a szakács és pincér szakmák. Emellett rendkívül népszerűk az informatikai szakmák, így a szoftverfejlesztőnek vagy éppen informatikai rendszerüzemeltetőnek tanulók is nagy számban jelentkeztek a tanulmányi versenyre.

Két és fél héten keresztül, január 23-ig zajlanak az elődöntök, amelyek írásbeli feladatok megoldásából állnak. Ezt követi majd egy válogató verseny, és a döntőbe jutott versenyzők a Szakma Sztár Fesztiválon, bizonyíthatják, hogy ők a legkiválóbbak szakmájukban. A döntő 2018. április 23. és 25. között zajlik majd a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztivál egyik elemeként. A megmérettetés célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, és verseny szervezése a szakképzésben részt vevő tehetséges tanulóknak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél. A diákok tudását életszerű, gyakorlatorientált feladatsorokkal mérik. A finálé - mely a Szakma Sztár Fesztivál is egyben - a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkájában is fontos szerepet játszik. A gazdasági önkormányzat tavaly 550 pályaválasztás előtt álló diákot vitt el buszokkal a fővárosi eseményre. A tanulók itt testközelből ismerhették meg a rendezvényen bemutatott szakmákat, emellett a verseny hangulatába is belekóstolhattak.

Archív fotók: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.