ARC

Lovasi András gyermeke születése miatt lemondta koncertjeit is

Lovasi András gyermeke születése miatt lemondta koncertjeit is

2018. január 10., szerda
Lovasi András gyermeke születése miatt lemondta koncertjeit is

Az apaszerepről, a politikai nyilatkozatairól, és a megmondóemberségről beszélgettünk Lovasi Andrással szegedi koncertje előtt. Kiderült, nem is utálja a Fideszt, titkolják feleségével az érkező baba nevét, de a gyerekszoba azért már megvan.

Exkluzív videóinterjút készítettünk Lovasi Andrással kedd esti szegedi koncertje előtt. A teljes beszélgetést - például arról, hogy mit gondol Kovács Ákosról, Pataky Attiláról, a politikáról vagy éppen az apaszerepről - lent láthatják, most csak a legfontosabb pillanatokat írjuk le.

Tudsz olyan Aréna koncertet produkálni, hogy még az Index, de még a 444 sem ír rosszat rólad. (Lovasi András tavaly novemberben tartotta 50 éves jubileumi koncertjét)

Aranyosak velem. Nézd, sok munka van benne, sok lelkesedés és némi profizmus, amit ennyi idő alatt összeszedett magára a zenekar. A Lévai Balázs egy hiú ember, így megemlítem, hogy szükség volt egy külső szemre, és relatíve jó döntések születnek. Aztán megemlíteném Balogh Zsoltot aki a vizuált tervezte, azt szinte mindenki dicsérte. Barátaim és ismerőseim is úgy jöttek el, hogy féltek, hogy mi lesz és tök jó volt.

Olyan ötvenéves volt. Nem volt olyan pörgős, mint a Kispál 20 éves koncertje.

Nem is volt cél. Azt gondolom, ha egy ember egy viszonylag hosszabb koncertre készül, akkor akaratlanul kimarad egy-két fontosnak gondolt dal, amit én beraktam volna. Lévai ebben is segítségemre volt, ő keményebben tudott bánni a dalokkal.

Továbbra is igazi megmondóembernek számítasz, a szavaidat szinte minden lap szemlézi.

Nagyon kevés ember van, aki a politikáról, vagy a közéletről megnyilatkozik, és nem professzionális politikus, és nem akar valamit a politikában. Abba is hagytam ezt, mert ki a fenének hiányzik. A szemlézéssel az a legnagyobb probléma, ha egy ember egy hosszú interjúban a saját stílusában, saját humorával végigvisz egy beszélgetést, az abban a kontextusban sokkal inkább érthető. A politikusok ezt nyilván megtanulják, nekem ezzel eddig nem kellett foglalkoznom. A legjobb példa a Narancs interjú volt amit az Aréna koncert előtt adtam. A Narancs interjúban valami olyasmit mondtam, hogy "a tököm tele van, vagy kurvára utálom - viszonylag rosszul megválasztott fordulattal mondtam, hogy nem szeretem a közéleti kérdéseket, de egyébként én is azt gondolom, hogy ennek a kormánynak már rég el kellett volna menni, és azt gondolom, hogy a következő x évben úgy néz ki, itt maradnak és ezekkel kell majd leélnem valószínűen a maradék életemet, amit nagyon szomorúan konstatálok, ha itt maradok ebben az országban." Ilyesmi volt és ez már úgy jelent meg, hogy Lovasi kurvára utálja a Fideszt, ami egyébként nem feltétlenül van messze a valóságtól, de nyilván az ember nem így beszél.

Nem a Fideszt utálom, hanem azt a rendszert, ami kezd kiépülni egyre durvábban, egyre furcsább módon.

Én nem erre szerződtem annak idején ezzel az országgal.

Hogyan készülsz az újbóli apa szerepre?

Az ember ilyenkor még lelkileg készül. Egyelőre nem vettünk kis csizmát, meg kis sapkát, meg kiságyat; inkább csak készülgetünk. Nem vagyunk a finisben. Már megvan a gyerekszoba, igaz még nincs benne semmi.

Felkészültél a hajnalban kelésre és a sírásra?

Szerintem most vagyok abban a korban, amikor már a kettő nem versenyez egymással, már nem az van, hogy hú a zenekar, hú a karrier, mint 92-ben, amikor született az első kislányom. Most már az van, hogy lemondtuk a koncerteket a baba születése körüli időpontokban. Én próbálok rá egy picit jobban készülni, hogy végig, minden egyes fontos pillanatban ott tudjak lenni.

Remélem elég sokáig élek ahhoz, mert viszonylag későn leszek apa. Ilyenkor szokták mondani, hogy legalább még az érettségit de jó lenne megélni.

Legalább ad egy programot az ember nyugdíjas éveinek.

Mikor születik majd a gyermek?

Június elején.

Mi az, ami még motivál? Gondoltál-e ellenzéki politikai szerepre?

Mindig megkeresnek szegények, de nem. Semmilyen közéleti szerepre nem vágyom.

Ha valaki megkérdez, szívesen elmondom a véleményemet a magyar közállapotokról, ha már mindenki annyira kussol, de nem vágyok ilyen babérra. Jól elvagyok azzal amit csinálok.

Az, hogy mi történik az emberben, mint alkotóban, és ebből mi látszik kifelé, arra a legjobb példa, hogy azokat a dalokat, amit idén a Semmi konferencián megjelentettünk, azokat nagyjából nyolc tíz éve írom, vagy nyolc tíz évig gyűjtögettem, mert ez egy koncept album. Ezek a dalok majdnem mindegyike hat-nyolc éve is volt valamilyen állapotban. https://youtu.be/_c7TdbTSSc0

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.