Kultúra

Izgalmassal előadásokkal készült a februárra a Szegedi Nemzeti Színház

Izgalmassal előadásokkal készült a februárra a Szegedi Nemzeti Színház

2018. január 18., csütörtök
Izgalmassal előadásokkal készült a februárra a Szegedi Nemzeti Színház

A Kazamatákkal indul a Szegedi Nemzeti Színház februári műsora, de a kortárs balett szerelmeseit sem hagyják unatkozni, hiszen a hónap végén bemutatják a Bernarda Alba házát is.

Térey János és Papp András Kazamaták című drámájának szegedi premierét február 9-én tartják a Kisszínházban. Máté Gábor a darab rendezője kifejtette, az 1956-ban játszódó mű izgalmát az azóta eltelt idő adja meg, amely 62 év távlatából világít rá a kettészakadt gondolkodásra.

Szegedi színházban 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab az Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát viszik színre. Tóth Miklós rendező elmondta, a történet az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de félelem már érezhető a levegőben. A zenés mese szentimentalizmus nélkül, groteszk humorral, szeretettel kezeli a félős gyermeket és felnőttet egyaránt. Szórakoztatat, elvarázsol, mindeközben megtanít a bátorság fontosságára és a mesél erejére – tette hozzá Tóth Miklós.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója felhívta a figyelmet a színház több évre visszanyúló hagyományára is. – A farsangi időszakban az iskolákban és az óvodákban számos jelmezbálra kerítenek sort, ugyanakkor a gyermekek csak egyetlen alkalommal évezhetik beöltözős mulatság szépségét. Ezért idén február 17-én délelőtt A félőlény látványos, a gyermekek fantáziáját megmozgató díszletei között megmutathatják a már előzőleg elkészített jelmezeiket – mondta el a színház igazgatója. A színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít.

A hónap végén pedig egy háromrészes esttel készült a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A táncjátékok közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűét pedig Czár Gergely, a társulat tagja készítette. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, február 23-ra egy újdonsággal is készülnek. A Bernard Alba háza című mű egy izgalmas belső játék, amely táncművészek által szólaltatja meg Federico García Lorca drámáját – tudtuk meg a koreográfustól, aki a darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvős szerelem című művét választotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.