/

Izgalmassal előadásokkal készült a februárra a Szegedi Nemzeti Színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kazamatákkal indul a Szegedi Nemzeti Színház februári műsora, de a kortárs balett szerelmeseit sem hagyják unatkozni, hiszen a hónap végén bemutatják a Bernarda Alba házát is.

Térey János és Papp András Kazamaták című drámájának szegedi premierét február 9-én tartják a Kisszínházban. Máté Gábor a darab rendezője kifejtette, az 1956-ban játszódó mű izgalmát az azóta eltelt idő adja meg, amely 62 év távlatából világít rá a kettészakadt gondolkodásra.

Szegedi színházban 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab az Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát viszik színre. Tóth Miklós rendező elmondta, a történet az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de félelem már érezhető a levegőben. A zenés mese szentimentalizmus nélkül, groteszk humorral, szeretettel kezeli a félős gyermeket és felnőttet egyaránt. Szórakoztatat, elvarázsol, mindeközben megtanít a bátorság fontosságára és a mesél erejére – tette hozzá Tóth Miklós.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója felhívta a figyelmet a színház több évre visszanyúló hagyományára is. – A farsangi időszakban az iskolákban és az óvodákban számos jelmezbálra kerítenek sort, ugyanakkor a gyermekek csak egyetlen alkalommal évezhetik beöltözős mulatság szépségét. Ezért idén február 17-én délelőtt A félőlény látványos, a gyermekek fantáziáját megmozgató díszletei között megmutathatják a már előzőleg elkészített jelmezeiket – mondta el a színház igazgatója. A színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít.

A hónap végén pedig egy háromrészes esttel készült a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A táncjátékok közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűét pedig Czár Gergely, a társulat tagja készítette. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, február 23-ra egy újdonsággal is készülnek. A Bernard Alba háza című mű egy izgalmas belső játék, amely táncművészek által szólaltatja meg Federico García Lorca drámáját – tudtuk meg a koreográfustól, aki a darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvős szerelem című művét választotta.

Előző sztori

Önmagát vágta meg egy férfi a Szatymazi utcában

Következő sztori

Brutális változások lesznek a Messengerben! Vajon örülni fogunk neki?