Politika

Gulyás: az utókor feladata a kommunista diktatúra bűneinek feltárása

Gulyás: az utókor feladata a kommunista diktatúra bűneinek feltárása

2018. január 17., szerda
Gulyás: az utókor feladata a kommunista diktatúra bűneinek feltárása

A diktatúra után harminc évvel az utókor legfontosabb feladata a valóság feltárása, ami büntetés azoknak, akik a kommunista rendszer bűneit elkövették, de jutalom azoknak, akik képesek voltak megőrizni egyenes gerincüket a nehéz körülmények között - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága könyvbemutatóján.

Megjegyezte: a kommunista diktatúra feltárása azért is fontos, hogy ne forduljanak elő olyan, tájékozatlanságról tanúskodó nyilatkozatok, amelyek a szabadon választott kormány és a diktatúra közé egyenlőségjelet tesznek. Minél jobban megismeri valaki a diktatúra aljas megtorló gépezetének és besúgó rendszerének működését, annál kevésbé mossa össze a fogalmakat - hangsúlyozta a képviselő az Az nem lehet ugyanis, hogy súlyos bűntett ne legyen büntethető - Jogi fejezetek a magyarországi igazságtétel és kárpótlás történetéből című könyv bemutatóján. A magyar rendszerváltozás tapasztalata az, hogy súlyos bűntettek, amelyek még büntethetőek lettek volna, mert az elkövetők életben voltak és a tettük is feltárható volt, büntetlenül maradtak - jegyezte meg Gulyás Gergely, utalva a könyv címére. A kormánypárti politikus sajnálatosnak nevezte azt, hogy az Alkotmánybíróság annak idején - a köztársasági elnök indítványára - olyan döntést hozott, amely lehetetlenné tette a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek büntethetőségét. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.