Közélet

Borból idén sem lesz hiány

Borból idén sem lesz hiány

2018. január 22., hétfő
Borból idén sem lesz hiány

Közel tizenöt borrend érkezett határinkon belülről és túlról az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, 2018 első rendezvényére. A Vince-napi vesszővágás során az idei évben várható termést is megjósolták.

A rendezvény kezdetén Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepélyes megnyitót követően a Szegedi tanyára sétáltak a megjelentek. Az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágás program alapja az a hagyomány, miszerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlő- és bortermést. Az Emlékparkban a Vince-vessző levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre. Kalmár István mórahalmi hegybíró alaposan megvizsgálta a lemetszett vesszőket. A szőlővesszők beértek, az azokon található rügyek és mellékrügyek szép zöldek voltak.

Elmondása szerint, amennyiben a hőmérséklet nem megy -15 fok alá, idén jó termés várható.

A rendezvény keretében idén is két új taggal bővült a Szent Vince Borrend. A játékos próbatételeket és az avatást követően, az újbor kóstolásával zárult az idei rendezvény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.