Gazdaság

Rengeteg pénzzel támogatják az ország déli részét

Rengeteg pénzzel támogatják az ország déli részét

2017. december 1., péntek
Rengeteg pénzzel támogatják az ország déli részét

Javítják a vízgazdálkodást a homokhátságon. Több mint 6 millió eurót szánnak a beruházásra.

– Magyarország vízhiánnyal sújtott térségében, a Duna-Tisza közi homokhátságon szükség van a vízgazdálkodás javítására – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő a "Vízpótlás és a határ-menti vízgyűjtők vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztése" projekt csütörtöki nyitó rendezvényén. Kiemelte, a térségben alapvető fontosságú a felszíni vízkészletre alapozott vízpótlás megteremtése, hiszen jelenleg

nincs elegendő vízforrás a mezőgazdaság és gyümölcstermesztés felvirágoztatásához.

Az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretén belül a szakemberek közös erőfeszítéseket tesznek a vizek jó állapotának megőrzéséért valamint a vízhiány okozta károk csökkentéséért.

Több mint 6 millió eurós összköltségvetéssel valósulhat meg a projekt

, amely a Tisza folyó hasznosítható vízkészletére alapozva oldhatja meg a térség vízpótlását. A kivitelezés során szivattyútelep, illetve szivattyúállás is épül, valamint csatorna-fejlesztések és műtárgy építések valósulnak meg. A tervezési terület az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Algyői belvízrendszerét érinti.

A határon átnyúló projekt másik részvevője a szerbiai Magyarkanizsa Önkormányzata, amely a szennyvíztisztító telep fejlesztését végzi a város területén, melynek

célja a vízminőség javítása a Tisza folyón.

A projekt másik partnere, a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság a 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi fal beszerzését, illetve magyar és szerb árvízvédelmi szakemberek képzését valósítja meg.

A vízkészletekkel való közös és komplex szemléletű gazdálkodás a határ menti térség szakemberei számára vízmennyiség és vízminőség szempontjából is kiemelten fontos, így a beruházás befejezése 2020 májusára várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.