Hová tűnt 281 millió forint a szegedi városházáról?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ennél némileg égetőbb az a kérdés, hogy hová tűnt 2,24 milliárd forint a Szegedi Hulladékgazdálkodási cégből? UPDATE: Az önkormányzat szerint hazudik a kukaholding a pénzekről.

350 millió forintos tagi kölcsönt szeretne adni a városvezetés a Szegedi Hulladékgazdálkodási cégnek, arra hivatkozva, hogy az országos kukaholding (hivatalos nevén: Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., vagyis NHKV) nem fizet rendesen az önkormányzati cégnek, emiatt pedig veszélybe kerülhet – Szentgyörgyi Pál alpolgármester szerint legalábbis – a cég hiteleinek visszafizetése.

Ennek azonban ellentmond, hogy az NHKV kommunikációs vezetője, Csizmadia Tamás azt állítja

idén valamivel több mint 2,24 milliárd forint szolgáltatási díjat utaltak át a szegedi önkormányzati cégnek, legutóbb pedig december elején 281 milliót.

A kérdés tehát az, hogy hová tűntek el ezek a pénzek? Lapunk megkereste mind az alpolgármestert, mind a hulladékgazdálkodási cég vezetőjét, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A kukaholding negyedévente számláz – a következő januárban jön

Csizmadia Tamás közölte azt is, negyedéves számlázási időszakok vannak, és ezeket is eltolták 3 hónappal, hogy könnyebb legyen fizetni. A következő szemétszámlát (vagyis a harmadik negyedévről szólót) januárban kapják majd meg a szegediek, hogy ne karácsonykor kelljen ezzel foglalkozni.

A vezető szerint komoly gondot okozott, hogy sokszor hibás és hiányos adatokat kaptak a helyi szemétszolgáltatótól, és időbe került ezeket tisztázni, pontosítani. Mostanra viszont beállt a rendszer, a számlázás is zavartalan lesz – ígéri.

UPDATE: Az önkormányzat szerint hazudik az NHKV a számokról

Kerényi György, a szegedi városháza kommunikációs vezetője lényegében azt írta lapunk kérdésére, hogy az NHKV hazudik a számokról, mert nem annyit utaltak, mint amennyit állított Csizmadia.

– Az NHKV rendszertelenül, több havi késéssel fizet a szolgáltatónak és nem az önkormányzatnak (akkor is kevesebbet, mint amennyibe a szemétszállítás kerül), viszont a szemétszállítást végző közszolgáltató cég dolgozói havonta kapják bérüket, ahogyan a kukásautók üzemanyagáért sem negyedévente kell fizetni – írta Kerényi.

Az NHKV december 6-án átutalt 281 milliót. Csakhogy ez az összeg a III. negyedévi, tehát a július 1-szeptember 30. között felmerült költségek előlege – ezt fizették ki év végén – állítja a városi kommunikációs vezető, aki szerint

a szegedi hulladékszállítás éves költsége 2,5 milliárd forint.  Az NHKV az idei évi szolgáltatásra eddig 1,8 milliárd forintot utalt át, tehát 700 millió Ft-tal kevesebbet.

– A jelentős fizetési csúszások miatt az önkormányzati cégnek kell meghiteleznie a működés költségeit, amit csak úgy tud megtenni, hogy beszállítóinak jelentős összeggel tartozik, késve fizet. Ezért kénytelen most a Szegedi Önkormányzat tagi kölcsönt adni a közszolgáltató cégének – magyarázta Kerényi.

Előző sztori

Jakupcsek Gabriella: Ha férfi lennék, örülnék, ha a feleségem szeretne dolgozni

Következő sztori

Migránsok buktak le a határon – videóval