Írjon nekünk

Hírzóna

A rendszerváltás utóéletét is színpadra viszik a Szegedi Nemzeti Színházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

December végén még három premierrel, januárban további színvonalas darabokkal készül a szegedi színház. A Rák Jóska, dán királyfi című darabban a rendszerváltás zűrös és zavaros hónapjait dolgozzák fel egy távoli magyar falu mindennapi életét bemutatva.

Még mielőtt a januári műsorra tért volna ki Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón, elmondta, a decemberi hónap is tartogat meglepetéseket. Látható lesz többek között a Bál a Savoyban, a Tél és az Amadeus a szegedi színház műsorában.

„A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza vendégjátékával állítjuk színpadra januárban a Rák Jóska, dán királyfit, Háy János a rendszerváltás 25. évfordulójára írt darabját” – emelte ki Gyüdi Sándor főigazgató.

A dunaújvárosi társulat művészeti vezetője, Sipos Imre ismertette, a humoros darabba a mulatós tévék világát gyakran megidéző nótatárba simulnak bele a 90-es évek végének rockslágerei és elmaradhatatlan magyar örökzöldjei. A műben Pataki Ferenc játssza a polgármesterré választott korábbi tanácselnököt.

A világon legtöbbet játszott operát is megtekinthetik a szegedi színházbarátok, ugyanis a januári műsort Bizet Carmenje is színesíti. A francia nyelven elhangzó mű címszerepében Gaál-Wéber Ildikó mellett Laczák Boglárkát láthatják a nézők.

A Kisszínházban mutatják be a MASZK Egyesület szervezésében az Átriumklorid című művet, amelyben öt különböző életkorú pár történetét tárja a nézők elé Bíró Krisztina és Hevér Gábor. Parti Nagy Lajos szövege öt teljesen független történetet mesél el, az öt jelenet a magánélet legintimebb szférájából származik.

Januárban Arany János balladáit is színpadra állítják különleges köntösben, a Fool Moon a capella kíséretében, Kováts Kriszta énekével, szájdobbal és grafikai illusztrációval. Az Arany-óra című produkció ötvözi a koncertet, az irodalmat, a színházat és a képzőművészetet. Az újévben a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncerttel köszönti a közönséget Toronykőy Attila rendezésében, teret adva a szóló produkcióknak.

Gyüdi Sándor a sajtótájékoztató végén díjazta a Színházbarát iskolákat. A címet olyan általános és középiskolák, valamint Szeged környéki intézmények nyerhetik el, akik rendszeresen látogatják az előadásokat, a vásárolt bérletek számát viszonyítják a tanulói létszámhoz. Elismerésben részesült a szegedi Arany János Általános Iskola, a Kisteleki Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnázium.

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

A választás tétje, hogy marad-e határzár VÁZLAT

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint a választás tétje, hogy bevándorláspárti kormány lesz-e, amilyet az ellenzék akar, és végrehajtják a Soros-tervet, vagy marad a Fidesz, és az garancia arra, hogy a határzár is marad, és Magyarország is magyar ország tud maradni. Halász János a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a pénteki brüsszeli európai uniós […]

Tovább olvasom

Hírzóna

Megtalálták a világ legrégebbi barlangrajzát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A világ legrégebbi barlangrajzát találták meg Spanyolországban. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Humanoid robot a müncheni repülőtéren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotot tesztelnek a müncheni reptéren. A robot az utasok útba igazításában nyújt majd segítséget – közölte csütörtökön a repülőtér üzemeltetője. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál