Egyetem

A kézilabda szakedző képzés megújul és visszakerül a felsőoktatásba

A kézilabda szakedző képzés megújul és visszakerül a felsőoktatásba

2017. december 7., csütörtök
A kézilabda szakedző képzés megújul és visszakerül a felsőoktatásba

Együttműködési megállapodást írt alá az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és a Magyar Kézilabda Szövetség.

- Az együttműködés célja, hogy a magyar kézilabdasport szervezettsége és eredményessége, az edzők képzettségének, valamint felkészültségének színvonala folyamatosan javuljon, és ehhez a felsőoktatás járuljon hozzá a maga eszközeivel – szögezte le hivatalában, a december 5-i sajtótájékoztatón Dr. Döbör András, az SZTE JGYPK dékánja. - A felsőoktatási intézmények közül elsőként az SZTE JGYPK-val vettük fel a kapcsolatot, amikor még csak puhatolóztunk a leendő edzőképzés lehetőségeiről. A Magyar Kézilabda Szövetség tavaly novemberi elnökségi ülésén markáns javaslatot fogadott el a képzés megújításának érdekében.

Új stratégiát dolgoztunk ki, új edzőképzési struktúrában gondolkodtunk, amelynek a megvalósítása már folyamatban van

– mondta Dr. Marczinka Zoltán. A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központ igazgatója kifejtette: szeretnék visszahelyezni az edzőképzést oda, ahova való. Azokhoz az oktatási intézményekhez, ahol pedagógusképzés folyik, valamint ahol rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával és szakemberállománnyal ahhoz, hogy az edzők naprakész információkat kaphassanak kézilabdából, illetve a társadalomtudományi, pedagógiai és egyéb kiegészítő tudományterületekből. Dr. Győri Ferenc, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a képzésnek köszönhetően visszatérhet az a szakmai színvonal, amely korábban is jellemezte a hazai labdajátékokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy

kitűnő szakemberek lesznek az oktatók, részben a JGYPK oktatói, részben az MKSZ edzőképző központjának oktatói,

mint például Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, olimpiai ezüstérmes kézilabdaedző, vagy Dr. Marczinka Zoltán, több nemzetközileg is elismert szakkönyv és tanulmány szerzője. Kiváló lehetőségként említette a képzést, hiszen a hallgatók a testnevelő tanári diploma mellé edzői szakmát is szerezhetnek. Tájékoztatott, hogy az intézeti munkát támogató egyetemi sportegyesület az idei évben már el is indult a kézilabda-bajnokságban - ezzel is gyakorlati lehetőséget teremtve a képzésben résztvevő tanulóknak. A kézilabda szakedző képzés 15 hallgatóval indult el az őszi szemeszterben. Az alapképzés elvégzése után középfokú képesítést szerezhetnek a hallgatók, majd a szakedzőit. A tanfolyamot minden évben szeretnék indítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.