Tovább dagad az iskolabotrány – feljelentés a Szinergia ellen (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogyott a szinergiás pedagógusok türelme Szegeden, akiknek több mint 5 millióval tartoznak, feljelentették az iskolát. Az intézmény állítja, nem kapták meg a nekik járó állami támogatást, ezért kerültek nehéz helyzetbe.

„A pénzünket követeljük!”, „Fizessék ki a számláinkat!” – üzenik a Szinergia-iskola szegedi oktatói, akik ilyen feliratú táblákkal jelentek meg az intézmény Moszkvai körúti bérelt épülete előtt, amelyről érdekes módon már eltűnt a Szinergia felirat. Úgy tudjunk, ki is pakolták már korábban használt termeiket és visszaadták a bérleményt, vagyis úgy tűnik, Szegedről szedi a sátorfáját a Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Nem lokális ügy, hanem országos iskolabotrány, ami a Szinergia körül kialakult – közölte Szabó Bálint jogász sajtótájékoztatóján, amit pedagógusok és diákok gyűrűjében tartott. A napfény városában 27 tanárnak tartoznak pénzzel, s kiderült korántsem „szegedikumról” van szó, Budapesten 30, Miskolcon 18, míg Pécsett tucatnyi pedagógus fut a pénze után hónapok óta. „Mondják, hogy Magyarország következmények nélküli ország, s benne Szeged egy következmények nélküli város, mert itt meg lehet csinálni, hogy ellopják alvállalkozók pénzét, nem fizetnek ki tisztességes tanárokat, míg a diákok hiába jelentkeznek egy tanfolyamra, s állják annak költségeit, a végén kiderül, hogy kapott bizonyítványuk semmit sem ér a munkaerőpiacon. Nem értünk egyet azokkal, akik szerint mindezt meg lehet csinálni büntetlenül, ugyanis nem lehet ellopni, elsikkasztani következmények nélkül tanárok pénzét” – szögezte le a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

Ahogy megírtuk, csak a szegedi tagintézményben ötmillióval tartozik a pedagógusoknak, s ahogy ígérték, október végéig türelmesen várták bérüket, utána azonban feljelentést tesznek. „Büntető feljelentést tettünk üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett, nagyságrendileg 150 károsultat érintő csalás, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt” – közölte Szabó.

Fél éve vár a pénzére Döme Ferenc, aki április-májusi munkabére mellett a vizsgáztatásért járó díjazását sem kapta meg kollégáival egyetemben, holott a diákok kifizették a vizsgadíjakat, vagyis elvileg volt bevétele az intézménynek. „A tanulókat soha semmilyen hátrány vagy kár nem érte és nem éri a kialakult helyzet ellenére sem” – ezt tudatta múltkori közleményben Mogyorósi Ferencné igazgató, ám a diákok mást állítanak. Molnár Csilla turisztikai értékesítő és szállodai recepciós képesítést szeretett volna szerezni. Elmondta, augusztus 22-én összecsődítették a tanulókat, s közölték velük, hogy nincs tovább, egy dolgot tehetnek, elvállalják, hogy a Szinergia által javasolt iskolában folytatják tanulmányaikat. „Az orrunk elé toltak egy papírt, amelyben az szerepelt, hogy mi magunk kezdeményezzük a tanulói jogviszonyunk megszüntetését, ám arra nem tért ki az iromány, hogy azért kellene továbbállnunk, mert megszűnik az iskola” – magyarázta a fiatal lány. Azt is felháborítónak tartja, hogy a számukra felajánlott iskolában valószínűleg nem tehetik le a szállodai recepciós vizsgát, de ezt sem közölték velük előzetesen. A kialakult helyzet miatt a 39 diák helyett mostanra 13 főre apadt náluk az osztálylétszám.

A Szinergia az államra mutogat

Mogyorósi Ferencné igazgató közleményt adott ki, amelyben az szerepel, hogy a Szinergia Szakgimnázium alapítványi köznevelési intézményként az elmúlt 16 évben közfeladatot látott el, mely tevékenységre – a köznevelési törvény alapján – az állammal szerződést kötött, s ennek alapján tevékenységét az állam hozzájárulással támogatta. Az állami támogatás az intézmény költségvetésének több mint felét tette ki a múltban is.

Elismerte, hogy a tanárokkal szemben ki nem fizetett tartozásaik vannak, s ennek okaként azt jelölte meg, hogy az intézmény a mai napig nem kapott a 2016/2017. évre járó állami támogatásból egy fillért sem. „Sajnáljuk, hogy az iskolának nem volt más lehetősége a 2017/2018. tanév elején, minthogy tanulóit és tanárait tájékoztatta a kialakult helyzetről, s a Szakképzési Centrumokkal együttműködve gondoskodott arról, hogy a tanulók biztonságban befejezhessék tanulmányaikat az állami szakképzési rendszeren belül” – fogalmaz az igazgató. Mogyorósi leszögezte, hogy a meg nem kapott állami támogatást nem lehet elsikkasztani vagy hűtlenül kezelni.

Előző sztori

Adjon Ön is vért – Mutatjuk hol!

Következő sztori

B. Nagy László exkluzív: A gyermekeim jutnak eszembe a Dóm térről – videóval