Kultúra

Több mint egymillió karaktert hozott a leghíresebb magyar történész Szegedre

Több mint egymillió karaktert hozott a leghíresebb magyar történész Szegedre

2017. november 15., szerda
Több mint egymillió karaktert hozott a leghíresebb magyar történész Szegedre

A budapesti könyvbemutató előtt egy nappal Szegeden ismerkedhetett meg a közönség Romsics Ignác egyetemi tanár új kötetével, a Magyarország történetével. Az 543 oldalas munka elsősorban a nagyközönség, s nem a szakemberek számára készült.

- Mintegy tizenöt éve foglalkozom a magyar történelem XX. századon kívüli részeivel – árulta el Romsics Ignác akadémikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora szerdai könyvbemutatóján. A szegedi egyetem Tanulmányi és Információs Központjában ismerkedhetett meg a nagyközönség a történész frissen megjelent munkájával. A keret adott volt Romsicsnak: 500-550 oldal, azaz mintegy 1,2 millió karakter, azonban a szelektálást szintén elvárták. A mindenképpen megtartandó és a kihagyandó elemek között csak egy szűk szürke zóna maradt, amiről ő mint szerző döntött. A „Clió bűvöletében: magyar történetírás a 19‑20. században” című kötetének köszönhetően megismerhette az elődök munkásságát, s azt, hogy ők hasonló szintéziseiket milyen módon tagolták. Romsics szakítani kívánt nemcsak a marxista szemlélettel, hanem azzal is, hogy egy-egy uralkodó élete, vagy uralkodóház kihalása alapján bontsa részekre művét, számára az állam hovatartozása bírt jelentőséggel. Ezért 1526 és 1541 határ a középkor végénél, mert ezt követően három részre bomlott a magyar állam, s az újabb változást a török elleni felszabadító háborúk jelentették csak. Az utolsó korszak a trianoni békediktátummal kezdődött el, hiszen a mindenkori magyar kormányoknak ma is tekintettel kell lenniük a több milliós határon túli kisebbségre, s arra a gazdasági kényszerűségre, hogy export-import függővé vált az állam. Elsősorban az ismert, kidolgozott elméletekre épített, amely elképzeléseket már megvédtek. Egyes történelmi személyeknél árnyalta a képet, többek között Mária Terézia pozitív szerepére ma nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az akadémikus szerint. Bizonytalanság esetén bemutatott több álláspontot is, habár tisztázta mindig, hogy ő hozzá melyik áll közelebb. Összevetette Magyarországot és Európa más részeit, így derült ki, hogy szinte teljes történelmünk során inkább utolérni próbáltuk a Nyugatot. Már a gótika is 100-150 év késéssel jelent meg nálunk Franciaországhoz képest, s habár Mátyás idején voltunk a legközelebb a célhoz, akkor sem sikerült azt elérni. Megjegyezte, a dualizmust követően a XX. század egyetlen időszaka sem segített abban, hogy Európát utolérjük, sőt, a szocializmus alatt pont az ellenkező irányba haladtunk. A rendezvényen Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója és Szántó Richárd, az SZTE BTK Történeti Intézet vezetője köszöntötte a megjelenteket. A felkért hozzászólók Tomka Béla, Marjanucz László, Zimonyi István, Bencsik Péter és Sipos József, az SZTE BTK Történeti Intézet munkatársai alkottak véleményt a kötet kutatási területükhöz tartozó részeiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.