Szegeden gyilkolt az egyetemista – Elrendelték a kényszergyógykezelését

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szegedi sörözőben vágta át a torkát tavaly alkalmi ismerősének egy fiatal férfi. A Szegedi Törvényszék felmentette az emberölés vádja alól és kóros elmeállapota miatt elrendelte a kényszergyógykezelését.

A jelenleg 25 éves vádlott tavaly február 1-jén ismerőseivel italozott, majd éjfél körül egy másik szegedi sörözőbe mentek át. Ott találkozott a későbbi sértettel, akivel végül kettesben maradtak, és folytatták az italozást, köztük vita nem volt.

A férfi hajnali három óra körül a nadrágja zsebében kinyitotta a mindig magánál tartott bicskáját, majd a késsel előzmény és ok nélkül nyakon szúrta partnerét. A 7 centis pengét tövig beleszúrta az áldozatba, majd 16 centiméteres sebet ejtve átvágta a torkát. A vádlott a jelenlévőknek annyit mondott, “ez csak egy maffiózó”, majd elhagyta a helyszínt, a rendőrök hajnali öt óra körül fogták el. A sértett – a jelen lévő vendégek segítségnyújtása ellenére – perceken belül elvérzett.

A vádlott az eljárás során arra hivatkozott, hogy a sértett fenyegette, így jogos védelmi helyzetben volt. A bíróság előtt megtagadta a vallomástételt, de az egyik tanú szavait kommentálva úgy fogalmazott, “nincs bennem megbánás, mert nem vagyok bűnös”.

A férfi korábban is kontrollálatlanul fogyasztott alkoholt, többször is detoxikálóba került, a bűncselekmény idején is ittas volt, véralkoholszintje 2,5-3 ezrelék között lehetett. A vádlott – a szakértői vélemények szerint – súlyos elmebetegségben, paranoid skizofréniában szenved, képtelen cselekménye következményeinek felismerésére. Az orvosok szerint gyógykezelése feltétlenül szükséges, bármikor bekövetkezhet nála ön- vagy közveszélyes állapot, elkövethet hasonló bűncselekményt.

A döntés indoklása során Joó Attila tanácsvezető bíró kifejtette, a vádlott vallomásán kívül semmi nem támasztja alá, hogy jogos védelmi helyzetben volt. A vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Mint arról korábban is írtunk, a tettes az SZTE ÁJTK hallgatója volt.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Egyházgyalázás lett a szegedi melegjogi beszélgetésből

Következő sztori

Semjén Szegeden: El kell kerülnünk a békafőzést!

Legutóbbi hasonló cikkek