/

Sokan nincsenek tisztában a cukorbetegség következményeivel + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hangzott el Szegeden, ahol a cukorbetegség jelenlétére és veszélyeire hívták fel a figyelmet a diabétesz világnaphoz kapcsolódóan.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban a diabétesz világnapi rendezvényen lelkes orvostanhallgatók és segítők információkkal, tanácsadással, receptötletekkel és különböző tájékoztató játékokkal várták a látogatókat. Miskolczi Ágnestől, a kongresszusi központ vezetőjétől megtudtuk, a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és az SZTE TIK Green Team közös szervezésében a prevencióra is nagy hangsúlyt fektettek a nap során. Szakemberek tartottak több témában előadást, így szó esett például a diabétesz felismeréséről, a kezelési lehetőségekről, valamint a szénhidrát és kalóriaszámolgatás csapdáiról is.

A Diétacentrum standjánál testösszetétel, vércukorszint és vérnyomásmérésre is lehetett jelentkezni. Volt étrend és életmód tanácsadás, továbbá cukormentes, gluténmentes, valamint tejmentes receptötleteket is megosztottak szakértők az érdeklődőkkel.

Magyar Sára harmadéves orvostanhallgató, a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületének asszisztense elmondta, a középiskolás korosztályt is szerették volna megszólítani, felhívni a figyelmet a diabétesz kialakulásának veszélyeire, néhány hasznos tudnivalóra, kitérve a kezelési lehetőségekre. Megjegyezte, készítettek egy online előfelmérést, amelynek alapján úgy tapasztalták, a fiatalabb korosztály jelentős része a cukorbetegség következményeivel nincs teljesen tisztában.

A diabétesz-napon a Reménysugár Alapítvány számára játékgyűjtést is tartottak. A felajánlott új, vagy újszerű játékokkal, könyvekkel daganatos, gyógyulófélben lévő gyermekek mindennapjait teszik élhetőbbé.

no images were found

Előző sztori

A Kádár-korszak magyar irodalmáról tartanak konferenciát Szegeden

Következő sztori

Rekordszámú kormánytisztviselő segített vérével